Minimalistické šetrenie ČASŤ 1: Nakupovanie

0
1861
penazenka plna penazi eur

V dnešnom materialistickom a konzumnom spôsobe života úplne zabúdame na to, čo má pre nás skutočnú hodnotu. Utrácame za veci, ktoré sú úplne nepodstatné, no hlavne, zabudli sme šetriť! Tu je niekoľko jednoduchých tipov, ako môžete ušetriť viac peňazí za úplne banálne veci.

Chcem vs. potrebujem

Najväčšou a najzbytočnejšou skupinou vecí, na ktoré míňame neustále viac a viac peňazí, je nakupovanie. Základom je naučiť sa, čo chceme a čo naozaj aj potrebujeme. Potrebujem túto vec, alebo ju len chcem? Zlatým pravidlom je nakupovať so zámerom. To znamená, že pred každým nákupom si spravíte zoznam s vecami, ktoré potrebujete nakúpiť. Ak ste do obchodu nešli so zámerom danú vec kúpiť, s najväčšou pravdepodobnosťou ju ani nepotrebujete!

Plaťte v hotovosti

Ďalším efektívnym spôsobom, ako ušetriť pri nakupovaní, je využívanie pre nás už zastaraného platenia cashom. Namiesto kreditných kariet, používajte peniaze. Najviac, ako je len možné!

cash-change-coins-106152-1024x683 Minimalistické šetrenie ČASŤ 1: Nakupovanie

Nekupujte, odfoťte si!

Ak si nie ste istí, že nejakú vec naozaj veľmi chcete, urobte si obrázok a chvíľu počkajte. Po takom týždni si fotku pozrite a ak sa vám tá vec ešte stále páči, kúpte si ju. Navyše, za ten čas si môžete dokonale prelúskať internetové e-shopy a zistiť, či rovnakú vec nemajú v inom obchode alebo za menej.

Magazíny a e-shopy

Ďalším lákadlom pre shopaholicov sú veľmi efektívne newslettere. Odhláste sa z týchto lákadiel na oblečenie či makeup a kozmetiku a verte, že ušetríte mnoho peňazí. Inak nebudete mať nikdy dosť a vždy budete chcieť ešte viac.

Knihy

Knihy vedia byť celkom nákladnou položkou vášho rozpočtu. Ak teda nevyhnutne nepotrebujete knihu vlastniť, skúste zájsť do knižnice a požičať si ju. Navyše, súčasné knižnice majú celkom bohatú zásobu audiokníh. A vôbec, veď aj samotné audioknihy sú častokrát omnoho lacnejšie ako ich printové verzie. Takto budete mať aj doma menej zbytočných vecí.

news Minimalistické šetrenie ČASŤ 1: Nakupovanie

Skrášľovacie procedúry

Áno, milé dámy, skúste si robiť svoju self-care čo najviac doma. Manikúra, pedikúra, strihanie či farbenie vlasov alebo obočia. Návšteva kozmetických salónov je mimoriadne nákladná. Veď neplatíte len za samotný produkt, ale najmä za službu. Ak to teda zvládnete samé a doma, urobte tak!

Deň bez výdavkov

Vyberte si jeden deň v týždni, kedy nebudete kupovať NIČ! Môžete si ho nastaviť ako pripomienku vo vašom telefóne a opakovať každý týždeň. Spočiatku to môže byť trochu náročné, no verte či nie, niekedy sa v nedeľu nedalo kúpiť vôbec nič. Tak prečo to neskúsiť znova?!

plan-1024x536 Minimalistické šetrenie ČASŤ 1: Nakupovanie

Nemôžete si to dovoliť?

Ak si nejakú vec nemôžete dovoliť, jednoducho si ju nekupujte. Nemáte na ňu financie, chýba vám čosi na účte? Nekupujte to! Je to rada nad zlato, akú nedokáže nahradiť žiaden finančný plán.

Sledujte svoje financie

Posledným šetriacim režimom a hackom zároveň je nepodceňovať silu sledovania vašich financií. Pretože len takýmto spôsobom budete naozaj plnohodnotne vidieť, koľko a na čo ste minuli!