Hogan: S Američanmi by som radšej vyjednával, ako začal colnú vojnu pre subvencie Airbusu

0
609

1.10.2019 (Webnoviny.sk) – Kandidát na post eurokomisára pre obchod Phil Hogan vyzval USA, aby nezačínali ekonomicky škodlivú colnú vojnu s Európskou úniou pre spor o subvencie výrobcom lietadiel Airbus a Boeing.

Vypočúvanie pred europoslancami

“Požiadal by som USA, aby s nami radšej vyjednávali, ako by sme mali mať vzájomne škodlivú obchodnú vojnu,” povedal Hogan v pondelok pred poslancami Európskeho parlamentu na vypočúvaní, ktorého cieľom bolo posúdiť jeho vhodnosť na post eurokomisára pre obchod.

Svetová obchodná organizácia (WTO) v máji rozhodla, že EÚ nelegálne poskytla subvencie Airbusu, čím poškodila jeho amerického konkurenta Boeing. Očakáva, sa že WTO onedlho umožní americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi uvalenie ciel v miliardách eur na európske produkty.

EÚ na pôde WTO predložila podobnú sťažnosť a USA obvinila z nelegálnych subvencií pre Boeing. Predpokladá sa rozhodnutie v prospech EÚ, ale až o niekoľko mesiacov.

Reforma Svetovej obchodnej organizácie

Hogan zároveň vyzval Washington, aby s Európskou úniou spolupracoval na reforme Svetovej obchodnej organizácie, hlavne jej odvolacieho orgánu.

“Potrebujeme USA a WTO,” povedal Hogan, ale dodal, že “nemáme nijaké náznaky z USA, že sú ochotní spolupracovať s Európskou úniou alebo ktorýmkoľvek iným partnerom v záujme zaoberania sa reformou, ktorá je nutná”.

Viac k témam: clá USA, obchodná vojna
Zdroj: Webnoviny.sk – Hogan: S Američanmi by som radšej vyjednával, ako začal colnú vojnu pre subvencie Airbusu © SITA Všetky práva vyhradené.