Ako na financie po kríze spôsobenej koronavírusom?

0
1021
eurove mince v ciernom prasiatku so zenskou rukou

Ovplyvnila globálna pandémia aj vašu finančnú situáciu v podobe finančných úspor a nezaplatených účtov? Odborníci odporúčajú, aby ste mali vytvorenú finančnú rezervu na štyri až šesť mesiacov. Tá by mala úplne v pohode vykryť všetky vaše náklady, vrátane úverov, nájomného, poistenia či stravy. Avšak, vieme aká je situácia na Slovensku. Väčšina ľudí by nebola schopná porkyť ani len jedno či dvojmesačný výpadok platov.

Vytvorte si finančný plán

Americký špecialista na financie Dave Ramsey vám ponúka úplne jednoduchý finančný plán, ako čo najrýchlejšie a najefektívnejšie ušetriť peniaze. Jeho tajomstvo tkvie v 7 maličkých krôčikoch:

  1. Našetrite si 1000 € do vášho Núdzového fondu
  2. Zaplaťte všetky dlhy!
  3. Našetrite si peniaze na 3 – 6 mesiacov životných nákladov
  4. Investujte 15 % vášho príjmu na výdavky počas dôchodku
  5. Šetrite pre svoje deti
  6. Splaťte hypotéku za dom
  7. Budujte bohatstvo a rozdávajte!

Komplexný návod, ako si vytvoriť ideálny finančný plán nájdete tu.

Máte finančnú rezervu?

Ak už rezervu na 6 mesiacov máte, výborne! Ak vám však nejaké to euro chýba, snažte sa zo všetkých síl vašu rezervu doplniť a našetriť toľko, aby ste v prípade ďalšej svetovej krízy dokázali vyžiť aspoň pol roka. Zapisujte si svoje výdavky za všetko a pokúste sa váš rodinný rozpočet okresať o toľko, koľko len môžete.

Podielové fondy

Máte nejaké to euro navyše? Vedeli ste, že na investovanie do podielových fondov vám postačí aj 150 €?  Samozrejme, že táto investícia je ako sínusoida. Jeden deň je hore, druhý zase dole. Avšak, akonáhle sa trochu zorientujete v sektore investovania, môžete si koniec koncov slušne zarobiť.

Dôchodkové piliere

Sporíte si v druhom alebo treťom dôchodkovom pilieri v akciových alebo indexových fondoch? Nepresúvajte svoje financie do garantovaných fondov, pretože zmeškáte rastové obdobie. Každý pokles totiž predznamenáva aj ďalší nárast.

Hypotéka a výpadok príjmu

Viete, že najčastejšou chybou pri výpadku príjmu a splácaní hypotéky je nekomunikovanie s bankou? Takýto odkladaním riešenia na poslednú chvíľu si rozhodne nepomôžete, pretože váš dlh môže narastať. Radšej kontaktujte s vašou bankouhľadajte efektívne riešenia vašej aktuálnej situácie.