Slovensku hrozí pandémia nezamestnanosti a Matovič rieši vzdialenosť stolov v reštaurácii, tvrdí Pellegrini

0
467

28.5.2020 (Webnoviny.sk) – Slovensku hrozí pandémia nezamestnanosti, vláda musí investovať do záchrany ekonomiky. Tvrdí to podpredseda Smeru-SD Peter Pellegrini, podľa ktorého už nestačí, aby sa predseda vlády Igor Matovič na tlačových konferenciách venoval tomu, ako ďaleko majú byť od seba stoly v reštauráciách, ale aby nový kabinet predstavil jasný plán, ako plánuje zachrániť slovenskú ekonomiku.

Absolútne nedostatočné opatrenia

Doteraz prijaté opatrenia, cez ktoré sa do firiem z eurofondov nalialo na udržanie zamestnanosti zatiaľ len zhruba 120 miliónov eur, považuje Pellegrini za absolútne nedostatočné.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Potrebný je podľa neho zásadný plán na podporu ekonomiky, ktorý by povedal, ako plánujeme využiť ponúkajúce sa miliardy z rozpočtu Európskej únie, ale aj ako samotné Slovensko zafinancuje podporu hospodárstva.

“Najprv musíme vedieť, na čo tie peniaze chceme použiť. Vytypovať také projekty a oblasti, ktoré vytvoria najviac pracovných miest, alebo udržia aspoň existujúce pracovné miesta,” tvrdí.

Odmieta argumenty o prázdnej špajzi

Pellegrini pritom odmieta argumentáciu súčasnej vlády o prázdnej špajzi, a teda že štát nemá priestor si na záchranu ekonomiky požičať. Pripomína, že jeho vláda odovzdala krajinu s 12. najnižším dlhom v Európskej únii a s dostatočnou rezervou aj k pomyselnej maastrichtskej hranici 60 % HDP.

“Ľudia doplatia na to, ak sa neprijmú zásadné opatrenia, hoc aj drahé. Žiaľ, je tu kríza, vážna kríza, a hrozí pandémia nezamestnanosti. Teraz sa nemôžeme hrať na čísla a deficity. Nerobí to Nemecko, nerobí to Francúzsko, nerobí to žiadna európska krajina, v prvom rade zachraňujú svojich ľudí,” dodal Pellegrini.

Viac o téme: Koronavírus

Expremiér zároveň svojho nástupcu vyzval, aby priznal, či vláda plánuje dôchodcom vyplatiť trináste dôchodky. Podľa neho by totiž aj toto opatrenie malo byť súčasťou plánu na záchranu ekonomiky a v čase, keď Slovensko potrebuje investovať miliardy eur do svojho hospodárstva, by vláda mala nájsť aj zhruba 400 miliónov eur na zafinancovanie 13. dôchodkov.

Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, podpredseda strany Smer-SD
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensku hrozí pandémia nezamestnanosti a Matovič rieši vzdialenosť stolov v reštaurácii, tvrdí Pellegrini © SITA Všetky práva vyhradené.