Žiadosť prokurátora ICC o zatykače na izraelských predstaviteľov vyvoláva vo svete kritiku i pochvalu

0
9

20.5.2024 (SITA.sk) – Rozhodnutie hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) žiadať zatykač proti izraelskému premiérovi a ministrovi obrany spolu so zatykačom na lídrov militantného hnutia Hamas v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy vyvolalo vo svete kritiku i pochvalné reakcie.

Informuje o nich spravodajský portál BBC. Prezident Spojených štátov, dôležitého spojenca Izraela, Joe Biden krok prokurátora Karima Khana označil za “poburujúci”.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

“A aby som bol jasný: čokoľvek by tento prokurátor mohol naznačiť, medzi Izraelom a Hamasom neexistuje žiadna rovnocennosť – žiadna. Vždy budeme stáť s Izraelom proti hrozbám pre jeho bezpečnosť,” vyjadril sa.

Spojené štáty odmietajú oznámenie ICC

Americký minister zahraničia Antony Blinken vzápätí vydal vyhlásenie, v ktorom uviedol, že USA “zásadne odmietajú” oznámenie ICC, ako aj “rovnocennosť Izraela s Hamasom” z postoja hlavného prokurátora. Ako okrem ného uviedol, úsilie ICC by mohlo ohroziť dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy. Zatykače podľa britského premiéra Rishiho Sunaka nepomôžu zastaviť boje v Pásme Gazy.

“Toto konanie nie je užitočné vo vzťahu k dosiahnutiu prestávky v bojoch, vyvedeniu rukojemníkov alebo získaniu humanitárnej pomoci,” vyjadril sa jeho hovorca. Český premiér Petr Fiala na sociálnej sieti X napísal, že Khanov návrh vydať zatykač “na predstaviteľov demokraticky zvolenej vlády spoločne s vodcami islamistickej teroristickej organizácie je desivý a úplne neprijateľný”.

Teroristický útok na Izrael

Poukázal pritom na to, že Hamas v októbri vykonal nevyprovokovaný teroristický útok na Izrael, pri ktorom zabil, zranil a uniesol tisícky ľudí a ktorý “viedol k súčasnej vojne v Gaze a utrpeniu civilistov v Gaze, Izraeli aj v Libanone”. Belgická ministerka zahraničia Hadja Lahbib krok ICC privítala a uviedla, že Belgicko súd podporuje.

Zločiny spáchané v Gaze musia byť stíhané na najvyššej úrovni bez ohľadu na páchateľov. Žiadosť prokurátora súdu Karima Khana o vydanie zatykača na Hamas aj na izraelských predstaviteľov je dôležitým krokom vo vyšetrovaní situácie v Palestíne,” povedala.

Otvorenie dverí spravodlivému procesu

Hovorca medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch povedal, že rozhodnutie prokurátora je prvý krok, ktorý “otvára dvere spravodlivému procesu pre zodpovedných za zverstvá spáchané v ostatných mesiacoch”.

Hlavný prokurátor ICC Karim Khan oznámil, že žiada zatykače na lídrov Izraela a militantného hnutia Hamas v súvislosti s ich konaním počas sedemmesačnej vojny na Blízkom východe. Khan povedal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu, tamojší minister obrany Joav Gallant a traja vodcovia Hamasu – Jahjá Sinvár, Muhammad Dajf a Ismáíl Haníja – sú zodpovední za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v Pásme Gazy a Izraeli.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Izrael nie je členom súdu, takže aj v prípade vydania zatykačov Netanjahuovi a Gallantovi nehrozí žiadne bezprostredné riziko trestného stíhania. Hrozba zatknutia by im však mohla sťažiť cesty do zahraničia, pripomína agentúra AP.

Prirovnanie obete ku katovi

Izraelský minister zahraničia Jisrael Kac na oznámenie prokurátora ICC reagoval s tým, že je to “historická hanba” a že vytvorí špeciálny výbor na boj proti akémukoľvek takémuto konaniu. Aj samotný Netanjahu nazval obvinenia prokurátora proti nemu “hanbou” a útokom na izraelskú armádu a celý Izrael, pričom sľúbil, že bude pokračovať vo vojne proti militantom Hamasu.

Hamas zas obvinil prokurátora z toho, že sa snaží “prirovnať obeť ku katovi” a skritizoval ho, že chce zatykač len na dvoch izraelských predstaviteľov a nie viac. Zároveň hnutie vyhlásilo, že má právo vzdorovať izraelskej okupácii, pričom sa to týka aj ozbrojeného odboja.

Viac k témam: americký minister zahraničných vecí, Americký prezident, Britský premiér, Český premiér, Izraelsko-palestínsky konflikt, Izraelský premiér, Pásmo Gazy, Útok Hamasu na Izrael, Vojnové zločiny, Zločiny proti ľudskosti
Zdroj: SITA.sk – Žiadosť prokurátora ICC o zatykače na izraelských predstaviteľov vyvoláva vo svete kritiku i pochvalu © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie