Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK potrebuje pre ruské útoky 350 miliónov dolárov na obnovu elektrární

0
11

23.4.2024 (SITA.sk) – Najväčšia ukrajinská súkromná energetická spoločnosť DTEK uviedla, že na obnovu stratenej kapacity v dôsledku ruských útokov na tepelné elektrárne potrebuje 350 miliónov dolárov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent. Výkonný riaditeľ spoločnosti Dmytro Sacharuk konštatoval, že Ukrajina po nedávnych útokoch očakáva nedostatok elektrickej energie počas letných a zimných špičiek spotreby v dôsledku straty ôsmich gigawattov výrobnej kapacity.

V marci boli zariadenia spoločnosti DTEK terčom najmenej desiatich útokov, keďže Rusko obnovilo svoju ofenzívu proti ukrajinskej energetickej infraštruktúre. V dôsledku toho približne 80 percent výrobnej kapacity tepelných elektrární spoločnosti DTEK bolo poškodených alebo zničených.

„Máme šesť elektrární. Jednu z nich nebudeme rekonštruovať, pretože sa nachádza v blízkosti frontovej línie a je neustále ostreľovaná. Okrem toho jediná cesta na jej zásobovanie uhlím je zničená,“ povedal Sacharuk.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v apríli 2024 (fotografie)

Viac k témam: ruské útoky, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinská energetika
Zdroj: SITA.sk – Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK potrebuje pre ruské útoky 350 miliónov dolárov na obnovu elektrární © SITA Všetky práva vyhradené.