Príkaz ústavného súdu zničiť nahrávky kauzy Gorila dal za pravdu aj Haščákovi, tvrdí jeho advokát

0
4

22.5.2024 (SITA.sk) – Príkaz Ústavného súdu (ÚS) SR, aby Slovenská informačná služba zničila nahrávky kauzy Gorila, pretože porušujú práva sťažovateľa Zoltána Vargu, dáva za pravdu aj snaženiu finančníka Jaroslava Haščáka, hoci nebol účastníkom tohto konania a má podanú samostatnú ústavnú sťažnosť.

Nahrávky majú byť zničené

Skonštatoval to Haščákov advokát Martin Škubla. Podľa neho je rozhodnutie ÚS SR naplnením rozsudku Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý ochranu poskytnutú sťažovateľovi v kauze Gorila dovtedajšími rozhodnutiami ústavného súdu nepokladal za dostatočnú.

Aj preto očakávame, že obdobne ako v roku 2016 polícia odovzdá pôvodcovi materiály, ktoré pokladá za získané v akcii Gorila, aby si SIS mohla splniť zákonnú povinnosť ich zničiť,” zdôraznil Škubla.

Doplnil, že Haščák v jednotlivých procesných podaniach poukazoval opakovane už od roku 2018, že pôvod uvedených nahrávok má byť preverený a výsledky použitia informačno-technických prostriedkov v kauze Gorila majú byť zničené.

SIS porušila základné práva sťažovateľa

Ústavný súd SR prikázal Slovenskej informačnej službe, aby zničila výsledky použitia informačno-technických prostriedkov v kauze známej ako Gorila. Ako totiž konštatoval senát zložený z predsedu Libora Duľu a sudcov Miroslava Duriša a Martina Vernarského na neverejnom zasadnutí 15. mája, SIS nezničením nahrávok porušila základné práva sťažovateľa Zoltána Vargu.

Spis Gorila sa na verejnosti objavil v decembri 2011, pričom jeho obsah tvorili prepisy rozhovorov medzi viacerými politikmi a osobami z prostredia finančných skupín. Za autora spisu je považovaný bývalý príslušník SIS Peter Holúbek.

Nahrávky vznikli v byte na Vazovovej ulici v Bratislave, ktorý vlastnil Zoltán Varga prezývaný Gorila. Neskôr prenikla na verejnosť aj 39-hodinová nahrávka. SIS nahrávky vyhotovila na základe rozhodnutí Krajského súdu v Bratislave z 23. novembra 2005 a z 18. mája 2006.

Viac k témam: Kauza Gorila, Súdy
Zdroj: SITA.sk – Príkaz ústavného súdu zničiť nahrávky kauzy Gorila dal za pravdu aj Haščákovi, tvrdí jeho advokát © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie