Počas OH v Paríži môžu premávať elektrické lietajúce taxíky, spočiatku pôjde len o experiment

0
11

26.4.2024 (SITA.sk) – Existuje vysoká pravdepodobnosť, že počas tohtoročných olympijských hier v Paríži, ktoré sa začnú už o tri mesiace, budú vo francúzskej metropole testovať malé elektricky poháňané lietajúce taxíky.

Povedal to Augustin de Romanet, predseda spoločnosti Aéroports de Paris, ktorá prevádzkuje parížske letiská. Podľa európskych orgánov pre leteckú certifikáciu však spočiatku takéto taxíky budú môcť prepravovať cestujúcich iba na experimentálnom základe, nie komerčne.

„Veľmi dúfame, že budeme schopní experimentálne prepraviť cestujúcich, čo Parížu vydláždi cestu pre prvý let elektrického lietajúceho prostriedku s vertikálnym vzletom na svete,” povedal De Romanet. Tvrdí, že lietajúci taxík je bezpečný: „Som pripravený vstúpiť na palubu.”

Kritici sa obávajú, že taxíky premávajúce nad Parížom budú hlučné a potenciálne nebezpečné, pričom budú dostupné len pre bohatých. Socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová patrí medzi odporcov toho, aby počas olympijských hier lietali taxíky nad parížskym regiónom.

Viac k témam: OH 2024 v Paríži
Zdroj: SITA.sk – Počas OH v Paríži môžu premávať elektrické lietajúce taxíky, spočiatku pôjde len o experiment © SITA Všetky práva vyhradené.