Chcem vlastné bývanie. Čo ma čaká?

0
1430
byvanie vo vlastnom

Zvažujete, že pôjdete bývať do vlastného bývania, avšak neviete, čo všetko to obnáša? Vidina vlastného bývania môže pre mnohých predstavovať len sen, pretože nemajú dostatok financií na vlastné bývanie. Napriek tomu, je dôležité zvážiť všetky pre a proti, či vôbec do vlastného bývania ísť.

Výhody bývania vo vlastnom bývaní

Premýšľate či predsa len stojí za to, ísť bývať do vlastného bývania alebo budete len platiť podnájom? Samozrejme, aj bývanie vo vlastnom má množstvo výhod. Dôležité je zvážiť, kde konkrétne by ste chceli bývať. Keďže ide o veľkú investíciu, predpokladá sa,  že v tomto byte či dome budete bývať niekoľko desiatok rokov. Cena a výška nehnuteľnosti sa odvíja najmä od lokality, hodnoty nehnuteľnosti, veľkosti, ale tiež aj kvality bývania. Napriek tomu, že v momentálnej situácii mladí ľudia nemajú dostatok peňazí na kúpu vlastného bývania, často zvažujú nad hypotékou. Aktuálna situácia hovorí o tom, že hypotéka na bývanie má výhodné podmienky a nízky úrok. V niektorých bankách sa stretnete napríklad aj s úrokovou sadzbou už od 0,89 % p. a. Z pohľadu cien je však najvýhodnejšiu kúpou dom a 3-izbový byt. Najdrahší je naopak 1-izbový byt. Samozrejme do kúpy domu sa ráta aj stavba vlastného domu. Ak nechcete čakať príliš dlho na bývanie v novom, potom zvážte stavbu drevodomu.

pu5-1024x536 Chcem vlastné bývanie. Čo ma čaká?

Výhody bývania v podnájme

Aj bývanie v podnájme má niekoľko výhod. Ak patríte k tým, ktorí sú prelietaví a nevydržia na jednom mieste dlho, potom kúpa vlastného bývania pre vás nemá zmysel. Okrem toho výhodou podnájmu je aj to, že sa nemusíte starať o dane ani poplatky, ktoré sa týkajú vlastníkov nehnuteľnosti. Rovnako ušetríte aj na poisteniach či investovaní do opráv.

Čo vás čaká pred investovaním do vlastného bývania

Ako sme už spomenuli, ak máte dostatok financií na kúpu vlastného, potom určite netreba nad ničím rozmýšľať a ísť do toho. Avšak, ak dostatok financií nemáte, je potrebné požiadať banku o hypotéku. Ak máte do 35 rokov, môžete očakávať aj daňový bonus pre mladých. Ako teda vybaviť hypotéku? Najdôležitejšie je vybrať si banku, v ktorej získate najlepšie podmienky na získanie hypotéky. Dohodnite si stretnutie, kde vám poskytnú základné informácie o celom procese. Prekonzultujú s vami vašu situáciunezáväzne vám vypočítajú výšku úveru. Druhý krok je podanie si žiadosti. K nej budete musieť priložiť aj doklad o totožnosti, doklady o príjme, prípadne aj znalecký posudok. Ďalší krok je už na banke. Tá musí posúdiť, či vám vôbec hypotéku poskytnú. V prípade, že spĺňate všetky podmienky, budú vás informovať o výsledku schvaľovania a vy prídete už len podpísať všetky zmluvné dokumenty. Dokumenty, ako napríklad záložné zmluvy, návrh do katastra alebo úverovú zmluvu zanesiete na katastrálny úrad. Svoju hypotéku potom môžete čerpať hneď, ako získate potvrdenie návrhu na vklad a list vlastníctva s plombou z katastra. Peniaze vám budú doručené na účet, ktorý ste zadali. Avšak nie je to len o získaní hypotéky, ale tiež aj o splácaní. Splácať začnete po predložení listu vlastníctva k zápisu záložného práva.

pu1-1024x536 Chcem vlastné bývanie. Čo ma čaká?

Ak by ste chceli vedieť viac informácií o získaní hypotéky alebo by ste chceli poznať odpovede na tie najčastejšie otázky, určite si pozrite webové stránky slovenských bánk, kde sa dozviete napríklad aj to, koľko si vôbec môžete požičať, aké sú požiadavky na založenú nehnuteľnosť, ako si preniesť hypotéku z inej banky, ako prebieha čerpanie hypotéky, ako je možné odložiť splátky hypotéky či ako si môžete vypočítať mesačnú splátku hypotéky.