Česko odštartovalo projekt, ktorý má motivovať ukrajinských utečencov k dobrovoľnému návratu domov

0
12

3.6.2024 (SITA.sk) – Česká vláda odštartovala pilotný projekt, ktorý má pomôcť ukrajinským utečencom vrátiť sa domov, ak si to želajú. Uviedla to česká rozhlasová stanica Radio Prague International. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Dočasná ochrana

Ukrajinci žijúci v Česku na základe dočasnej ochrany dostanú v rámci tohto projektu kompenzáciu za autobusovú dopravu alebo prepravu zdravotnou službou. Česká vláda schválila projekt v polovici mája ako súčasť snahy motivovať ukrajinských utečencov k návratu domov.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Riaditeľka českej mimovládnej organizácie Združenie pre integráciu a migráciu Magda Faltová vo vyjadrení pre Radio Prague International túto iniciatívu privítala. Uviedla však, že ju pravdepodobne využije len malá časť utečencov, konkrétne tí, ktorí majú obmedzené finančné prostriedky alebo trpia zdravotnými problémami.

Väčšina z nich má prácu

Prieskumy ukazujú, že počet ukrajinských utečencov žijúcich v Česku, ktorí sa chcú vrátiť domov, klesá, keďže vojna stále trvá.

Podľa českej mimovládnej organizácie Člověk v tísni si väčšina utečencov našla prácu a vo februári menej ako polovica z nich uvažovala o návrate na Ukrajinu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v júni 2024 (fotografie)

Viac k témam: česká pomoc, Česká vláda, rusko-ukrajinský konflikt, ukrajinskí utečenci, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Česko odštartovalo projekt, ktorý má motivovať ukrajinských utečencov k dobrovoľnému návratu domov © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie