Krok za krokom: čo robiť pri dopravnej nehode?

0
840

Boli ste už svedkom dopravnej nehody, prípadne ste boli jej súčasťou? V tejto situácii je najmä potrebné zachovať pokoj a začať nehodu riešiť. No nie vždy je nutné volať aj políciu. Viete, čo robiť pri dopravnej nehode a kedy je polícia potrebná?

1. Zabezpečte miesto nehody

Ako prvé je veľmi dôležité zachovať pokoj a začať celú situáciu riešiť. Stres, napätie, agresivita a hrubý jazyk nikomu nikdy nepomohol. Samozrejme, všetko záleží od toho, aká nehoda sa stala a či ste ju zapríčinili vy alebo ste len účastníkom nehody. Napriek tomu, hneď ako sa dopravná nehoda stala, mali by ste zabezpečiť miesto nehody. Táto činnosť je dôležitá preto, pretože ňou predídete tomu, aby došlo k ohrozeniu ďalších ľudí a účastníkov cestnej premávky. To znamená, že:

  • zapnete varovné svetlá,
  • okamžite si nasadíte reflexnú vestu,
  • umiestnite výstražný trojuholník tak, aby ho bolo vidno.
  • zdržíte sa konania, ktoré by mohlo narušiť vyšetrenie nehody,
  • urobíte vhodné opatrenia k plynulej a bezpečnej premávky v úseku nehody.

pu2-1024x536 Krok za krokom: čo robiť pri dopravnej nehode?

2. Poskytnite prvú pomoc a zavolajte záchrannú službu

Od prvého a druhého kroku je len malý okamih, pretože zdravie je na prvom mieste. Je preto potrebné skontrolovať zdravotný stav účastníkov nehody. Následne je dôležité poskytnúť prvú pomoc a zavolať záchrannú službu na čísle 155 alebo 112. Je dôležité im detailne popísať, kde sa nachádzate, čo sa stalo a v akom stave sú zranení účastníci. Ďalej sa už budete riadiť podľa toho, čo vám povie operátor na linke. Nezabúdajte, že ak z miesta nehody utečiete, neposkytnete prvú pomoc alebo nezavoláte záchrannú službu, je to trestný čin!

pu4-1024x536 Krok za krokom: čo robiť pri dopravnej nehode?

3. Zavolajte políciu Slovenskej republiky

Ako sme spomenuli, zavolať políciu nie je vždy nutné. Kontaktovať políciu SR môžete na telefónnom čísle 158 alebo na čísle 112. Zavolanie polície je nutné vtedy, ak sa účastníci nehody nevedia dohodnúť na tom, kto nehodu zavinil alebo im nie je zrejmý priebeh nehody. Rovnako políciu môžete zavolať, ak jeden z vodičov nehody užíval pred jazdou alkohol alebo akékoľvek iné návykové látky. Polícia SR vám pomôže aj pri vyriešení problému, ak účastník nehody nezastavil vozidlo, nepreukázal svoju totožnosť, prípadne neposkytol údaje o poistení vozidla. Kontaktovať ju musíte najmä vtedy, ak sa pri nehode niekto zranil, nedajbože usmrtil alebo došlo k poškodeniu majetku tretích osôb. Políciu nemusíte volať, ak išlo o dopravnú nehodu, pri ktorej nebol nikto zranení, keď ste sa s účastníkom nehody dohodli a vyplnili všetky potrebné papiere pre poisťovňu a hmotná škoda neprevýšila sumu 3999 €. Napriek tomu, že škoda bola nižšej sumy a predsa len chcete zavolať políciu SR, pokojne tak môžete urobiť. Nie je to zakázané.

pc1-1024x536 Krok za krokom: čo robiť pri dopravnej nehode?

4. Zdokumentujte priebeh nehody

Tento krok je dôležité vykonať práve kvôli poisťovni. Najskôr je však potrebné vyplniť čitateľne samostatné tlačivo, aby aj kópia bola čitateľná. Ak ste nehodu nespôsobili vy, ale škodu vám spôsobil niekto iný, potom od neho vyžadujte, aby vám poskytol jeho identifikačný doklad. Môže to byť napríklad občiansky, vodičský preukaz alebo pas. Tiež vyžadujte od neho aj doklad o PZP (tzv. Zelenú kartu). Zo všetkých týchto dokumentov si opíšte údaje ako je: Meno, priezvisko, bydlisko, typ, evidenčné číslo vozidla, názov, adresu poisťovne vinníka, číslo doklad o poistení a ak išlo o nehodu spôsobenú firemným vozidlom, tak aj názov, sídlo a IČO firmy alebo vlastníka vozidla. Ďalej spíšte Správu o nehode, pravdivo a spolu, aby ste obaja vedeli, aké informácie boli vyplnené. Môžete vytvoriť aj nákres priebehu nehody. Dôležité je, aby bol tento dokument podpísaný obidvomi účastníkmi nehody. Originál si potom ponechá vinník, ktorý musí nahlásiť poisťovni škodu a poškodený si nechá kópiu. Následne môžete vytvoriť už spomenutú fotodokumentáciu celej nehody. Ak počas nehody boli v prítomnosti aj nejakí svedkovia, zapíšte si aj ich kontaktné údaje, vďaka ktorým ich viete následne kontaktovať, ak by to bolo veľmi potrebné.

pu5-1024x536 Krok za krokom: čo robiť pri dopravnej nehode?

5. Nahláste vzniknutú škodu poisťovni

Posledný krok, ktorý je nevyhnutné vykonať, je nahlásiť celú poistnú škodu poisťovni, a to buď na základe mobilnej aplikácie, online aplikácie, osobne alebo telefonicky. Ak ste spôsobili nehodu vy, odneste originálnu správu o nehode do svojej poisťovne. Ak tak neurobíte, nehodu môže nahlásiť aj poškodený účastník. Poistnú udalosť musíte nahlásiť najneskôr do 15 dní. Avšak, ak sa nehoda stala v zahraničí, tak doba sa predlžuje na 30 dní.