5 problémov spojených s cash flow podnikateľov

0
751
sklenen flas eplne penazi z ktorych rastie strom

Plánovanie príjmov a výdavkov na najbližší mesiac nie je raketová veda. Stiahnete si zoznamy neuhradených odberateľských a dodávateľských faktúr, overíte si ich kompletnosť, doplníte výplatu miezd, investícií, úverov, daní. Teraz si možno poviete: „A je to!“ avšak, realita je o niečo odlišná.

Dlhodobé plánovanie

Chcete však vytvoriť plán cash flow na dlhšie obdobie? Napríklad na najbližších 12 týždňov či mesiacov? Potrebujete na základe cash flow prijímať dôležité manažérske rozhodnutia v podobe investícií alebo nových projektov? V tom prípade vám prinášame najčastejšie problémy spojené s presnosťou jeho plánovania

Neignorujte dáta a zabudnite na ilúziu

Pri plánovaní cash flow je viac ako jednoduché skĺznuť do nereálnych intencií. Nespoliehajte sa preto na tabuľky, ale riaďte sa analýzou vašej firmy. Tak napríklad, pri faktúrach sa zamerajte na to, aká bola reálna doba splatnosti, ktorí klienti platili načas a ktorí neskoro alebo aká je reálna doba splatnosti faktúr povedzme za posledných 12 mesiacov.

Detaily sú dôležité, ale neprežeňte to

Aj keď sa dá mnoho vecí sa dá jednoducho naplánovať, vždy nastanú situácie, ktoré takto precízne naplánované neboli. Preto by ste sa mali zamerať na tie najdôležitejšie položky a tie naplánovať do najmenších detailov. Tvorí väčšinu vašich nákladov nakúpený tovar? Máte 5 veľkých klientov ročne? Zamerajte sa na nich.

Správne načasovanie

Nie všetko vo vašom podnikaní závisí na príjmoch a výdavkoch. Skrátka, dôležité je aj ich načasovanie. Počítajte preto s miernymi časovými odchýlkami, najmä čo sa týka vašich príjmov a zakomponujte ich do plánovania vášho cash flow.

Vaše záväzky po splatnosti

Aké sú vaše aktuálne finančné záväzky? Ktoré z nich sú po splatnosti? Pri plánovaní cash flow je mimoriadne dôležité naplánovať si aj vlastné výdavky. Snažte sa ich splatiť čo najskôrnaplánujte ich postupne. Najlepšie však na začiatku mesiaca, aby ste mali prehľad o tom, aké boli vaše reálne príjmy.

Nezabudnite na DPH

Kameň úrazu mnohých podnikateľov. Počas roka sa cítime pri peniazoch a nešetríme a koncom marca sa začíname obracať, pretože sme znenazdajky zistili, že nemáme zaplatené záväzky voči štátu. Preto bude najlepšie, ak si túto položku rozložíte pekne po jednotlivých mesiacoch.