Spoločnosť Meta odstraňuje príspevky týkajúce sa zbierky Munícia pre Ukrajinu, verejnosť však naďalej môže prispievať

0
12

17.6.2024 (SITA.sk) – Aj napriek odstraňovaniu príspevkov zbierky Munícia pre Ukrajinu môže verejnosť naďalej prispievať. Informovala o tom iniciatíva Mier Ukrajine a vysvetlila, že od soboty 15. júna začala sociálna sieť Facebook od spoločnosti Meta masívne odstraňovať príspevky, v ktorých bol zverejnený link na webstránku či názov finančnej zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Slovensko sa ňou pridalo k celosvetovej iniciatíve českej vlády a jej cieľom je podporiť Ukrajinu v obrane proti ruskej agresii. Iniciatíva Mier Ukrajine pripomenula, že zbierku spustili pred dvomi mesiacmi a od vtedy ju podporilo viac ako 67-tisíc darcov sumou viac ako štyri milióny eur.

Intenzívnejšie útoky

V procese je už aj samotný nákup a doručenie munície Ukrajine. Zbierka aj naďalej pokračuje a verejnosť tak môže prispievať jednorazovo alebo pravidelne. Iniciatíva súčasne intenzívne pracuje na zistení dôvodov, pre ktoré sa spoločnosť Meta rozhodla odstrániť obsahy so zmienkou o zbierke. Marián Kulich z Mier Ukrajine vysvetlil, že Meta ako dôvod uvádza porušenie kybernetickej bezpečnosti.

Kontaktovali sme jej podporu a momentálne čakáme na odpoveď a vysvetlenie. Chceme zdôrazniť, že v poslednom období zbierka čelí intenzívnejším útokom ako v predošlom období, a k obvyklým výhražným správam a podaným trestným oznámeniam sa pridali organizované útoky na sociálnych sieťach a útoky na infraštruktúru zbierky,” dodal Kulich s tým, že jednému z iniciátorov zbierky 15. júna po opakovanom nahlasovaní natrvalo zablokovali účet na platforme X.

Problémy majú viaceré iniciatívy

Iniciatíva ďalej priblížila, že podľa informácií od užívateľov Facebooku v daný deň odstránili aj mnohé iné príspevky, ktoré sa netýkali priamo zbierky, no súviseli s inými projektmi na pomoc Ukrajine.

Útoky s cieľom obmedziť alebo zastaviť pro-ukrajinské iniciatívy sa nedejú len zbierke Munícia pre Ukrajinu. Podobné aktivity na platforme X aj Facebook nám hlásili rôzne iniciatívy a jednotlivci s pro-ukrajinskou tematikou v Čechách aj na Slovensku,” uviedol Dodo Dobrík z organizácie Dárek pro Putina, ktorá je partnerom zbierky a poskytuje jej technickú, komunikačnú a logistickú podporu.

Viac k témam: Iniciatíva Mier Ukrajine, Kampaň Dárek pro Putina, Zbierka Munícia pre Ukrajinu
Zdroj: SITA.sk – Spoločnosť Meta odstraňuje príspevky týkajúce sa zbierky Munícia pre Ukrajinu, verejnosť však naďalej môže prispievať © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie