Rusi sa zrejme pripravujú na druhú fázu ofenzívy v Charkovskej oblasti, presúvajú jednotky severne od mesta

0
14

31.5.2024 (SITA.sk) – Nárast ruských síl v Charkovskej oblasti naznačil, že pravdepodobne vyvinú úsilie na vytlačenie Ukrajincov z kriticky dôležitých oblastí bojiska na východe Ukrajiny a na vytvorenie takzvanej nárazníkovej zóny na severe spomenutej oblasti. Ako v najnovšej správe o vojne na Ukrajine konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), tým chcú Rusi začať druhú fázu ofenzívy v Charkovskej oblasti.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Oleksandr Syrskyj vo štvrtok uviedol, že ruské sily presúvajú svoje jednotky severne a severovýchodne od Charkova. Poznamenal tiež, že ruské sily sústredené na severe Charkovskej oblasti nemajú dostatok pracovných síl na to, aby vykonali rozsiahlu ofenzívu a prelomili obranu Ukrajiny v regióne.

Gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synjehubov vyhlásil, že Rusi presúvajú jednotky, aby pritiahli a opevnili čo najviac ukrajinských síl na severe Charkovskej oblasti a udržali tam súčasné tempo ruskej ofenzívy. Ruské sily podľa ISW pravdepodobne plánujú začať druhú fázu svojich útočných operácií na severe Charkovskej oblasti po plánovanom dobytí Vovčanska. Ukrajinské sily vo štvrtok uviedli, že kontrolujú 70 % Vovčanska.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v máji 2024 (fotografie)

Viac k témam: Charkovská oblasť, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok
Zdroj: SITA.sk – Rusi sa zrejme pripravujú na druhú fázu ofenzívy v Charkovskej oblasti, presúvajú jednotky severne od mesta © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie