Putin otvorene požaduje kapituláciu Ukrajiny výmenou za prímerie, tvrdia americkí analytici

0
13

5.7.2024 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin odmieta akékoľvek možnosti rokovaní o prímerí s Ukrajinou a otvorene požaduje jej kapituláciu. Konštatujú to analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), na ktorých sa odvoláva portál Ukrajinská pravda.

Na samite Šanghajskej organizácie spolupráce (SCO) v kazašskej Astane Putin odmietol akékoľvek zásadné rokovania o prímerí a požadoval „nezvratnú“ demilitarizáciu Ukrajiny ako podmienku akejkoľvek dohody o prímerí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V podstate vyžaduje, aby sa Ukrajina ako prvá vzdala. Ruský vodca často vykresľuje Západ ako svojho hlavného partnera pre rokovania o ústupkoch v otázke ukrajinskej suverenity, ale všetky sprostredkovateľské strany a ukrajinský parlament odmietol ako nelegitímne alebo nevhodné na rokovania.

Rusko by pritom prímerie využilo na obnovenie a rozšírenie jeho armády pre budúcu agresiu voči Ukrajine, tvrdí ISW.

Putinov postoj podľa analytikov svedčí o jeho presvedčení, že dosiahne víťazstvo prostredníctvom pokračujúceho postupu na Ukrajine, prekoná podporu Západu a vyhrá opotrebovaciu vojnu.

Viac k témam: mierová misia, Prímerie, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: SITA.sk – Putin otvorene požaduje kapituláciu Ukrajiny výmenou za prímerie, tvrdia americkí analytici © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie