Polícia prijala viacero opatrení počas nadchádzajúcich eurovolieb, na bezpečnosť budú dozerať početné hliadky

0
12

6.6.2024 (SITA.sk) – Slovenská polícia prijala viacero opatrení počas nadchádzajúcich volieb do Európskeho parlamentu. Opatrenia navrhujú a realizujú systematicky na základe analýz bezpečnostných rizík, ktoré prehodnocujú s cieľom zabezpečiť nerušenú prípravu a samotné konanie volieb.

Na pokojný priebeh eurovolieb bude dohliadať dostatočné množstvo príslušníkov Policajného zboru. Zvýšený počet policajtov sa bude zameriavať predovšetkým na ochranu verejného poriadku, života, zdravia, bezpečnosti osôb a majetku. Zvýšené množstvo policajných hliadok bude v teréne aj po skončení konania volieb.

Policajné hliadky

V obciach a mestách sa budú pohybovať motorizované aj pešie policajné hliadky. V teréne budú aj príslušníci kriminálnej polície, ktorí rovnako ako uniformované zložky Policajného zboru budú monitorovať bezpečnostnú situáciu v okolí volebných miestností, aby nedošlo k ich poškodzovaniu. Pozornosť bude polícia venovať aj samotným volebným miestnostiam. V objektoch, kde sa budú konať voľby, vykonajú špeciálne vyškolení policajti so psami pyrotechnické prehliadky,” informovala Zuzana Hrabovská z odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru.

Policajné zložky budú dohliadať na sídla okrskových, okresných volebných komisií či na sídlo Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Polícia v súvislosti s priebehom volieb spolupracuje s okresnými úradmi, obcami i s predsedami príslušných volebných komisií.

Dezinformácie na sociálnych sieťach

Hrabovská zároveň upozornila na zvýšenú aktivitu rôznych aktérov a skupín na sociálnych sieťach, ktorí produkujú dezinformácie.
Ich cieľom je ovplyvňovanie verejnej mienky, polarizácia a šírenie nenávisti za účelom získania hlasu pre ich volebného kandidáta. Súčasťou hybridného pôsobenia môže byť aj uverejňovanie deepfake videí, vytvorených umelou inteligenciou,” dodala.

V boji proti klamstvám na internete polícia odporúča sledovať oficiálne profily štátnych inštitúcií či overené médiá. Verejnosť by sa mala vyhnúť anonymným profilom a stránkam, ktoré nie sú regulované. Súčasne ľudí žiada, aby nahlasovali podozrivý obsah priamo sociálnym sieťam.
Tie majú v zmysle Aktu o digitálnych službách (DSA) povinnosť bojovať proti dezinformáciám v efektívnejšie a ráznejšie. Na základe tejto normy máte možnosť nahlasovať obsah z dôvodu porušovania noriem komunity. Do tejto kategórie spadá aj šírenie dezinformácií a nenávisti,” priblížila Hrabovská.
V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Bezpečnostné opatrenia, Dezinformácie, Voľby do Európskeho parlamentu (eurovoľby) 2024
Zdroj: SITA.sk – Polícia prijala viacero opatrení počas nadchádzajúcich eurovolieb, na bezpečnosť budú dozerať početné hliadky © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie