Ocenenie Férový čin roka 2023 získal za podporu demokratických hodnôt Marek Janiga, na ktorého slovne útočil aj premiér

0
12

30.5.2024 (SITA.sk) – Ocenenie Férový čin roka 2023 získal Marek Janiga za podporu demokratických hodnôt. Janiga vedie platformu Diskutujme spolu, a ako študent bol iniciátorom otvoreného listu dekanovi Právnickej fakulty.

So spolužiakmi žiadali otvorenú, vecnú a odbornú diskusiu pred zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Informovala o tom Nadácia Zastavme korupciu.

Nenávistné prejavy a vyhrážky smrťou

Lukáš Kožina z nadácie uviedol, že Janiga sa stal symbolom vecného a slušného dialógu, ktorý by mal byť základom nie len akademického prostredia, ale celej spoločnosti.
Nadácia pripomenula, že Janiga bol pre svoje verejné vyjadrenie terčom útoku na sociálnej sieti premiéra, za čím nasledovali aj nenávistné prejavy či vyhrážky smrťou.

„Aj týmto ocenením by sme chceli vyslať signál, že slušná a odborná diskusia nesmie v spoločnosti prenechať priestor nenávisti a osobným útokom,” dodal Kožina.
Nadácia Zastavme korupciu, ktorá ocenenie Férový čin roka organizuje už tretí rok informovala, že medzi finalistov sa okrem Janigu dostali aj ďalšie tri projekty, a to projekt Výnimočná, ktorý ponúka mladým dievčatám v Seredi priestor na sebaspoznanie a rozvoj.

Peniaze na liečbu rakoviny

Zakladateľkou projektu je mladá vojnová utečenkyňa z Ukrajiny Viktoriia Pakoronna. Porotu zaujalo aj gesto solidarity a aktivity v sociálnej oblasti Liliany Takáčovej.
Na znak solidarity s chorou kamarátkou si ostrihala vlasy a peniaze z ich predaja darovala kamarátke na liečbu rakoviny.
Ďalším z finalistov je Daniel Ovšanka, ktorý vo svojom maturitnom ročníku pripravil a zorganizoval protifašistický a dobročinný festival v Košiciach. Návštevníci tu podporili tri neziskové organizácie venujúce sa ochrane lesov, ľuďom bez domova a vylúčeným komunitám.

Viac k témam: Férový čin roka
Zdroj: SITA.sk – Ocenenie Férový čin roka 2023 získal za podporu demokratických hodnôt Marek Janiga, na ktorého slovne útočil aj premiér © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie