Medzinárodný trestný súd v Haagu žiada zatykače na Netanjahua a lídrov Hamasu

0
9

20.5.2024 (SITA.sk) – Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karim Khan v pondelok uviedol, že žiada zatykače na lídrov Izraela a militantného hnutia Hamas v súvislosti s ich konaním počas sedemmesačnej vojny na Blízkom východe.

Khan povedal, že izraelský premiér Benjamin Netanjahu, tamojší minister obrany Joav Gallant a traja vodcovia Hamasu – Jahjá Sinvár, Muhammad Dajf a Ismáíl Haníja – sú zodpovední za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti v Pásme Gazy a Izraeli.

Pri vojne využívajú hladovanie

V súvislosti s akciami Izraela Khan vo vyhlásení uviedol „účinky používania hladovania ako spôsobu vedenia vojny spolu s ďalšími útokmi a kolektívnymi trestami proti civilnému obyvateľstvu v Pásme Gazy sú akútne, viditeľné a všeobecne známe”.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Poukázal na to, že izraelské akcie „zahŕňajú podvýživu, dehydratáciu, hlboké utrpenie a zvyšujúci sa počet úmrtí medzi palestínskym obyvateľstvom vrátane bábätiek, iných detí a žien”.

Extrémna bezcitnosť

Na margo akcií Hamasu zo 7. októbra povedal, že na vlastné oči videl „zničujúce scény týchto útokov a hlboký dopad bezohľadných zločinov obvinených v dnes podaných žiadostiach”.

„Keď som hovoril s pozostalými, počul som, ako láska v rodine, najhlbšie putá medzi rodičom a dieťaťom, boli zničené, aby spôsobili nevyspytateľnú bolesť prostredníctvom vypočítavej krutosti a extrémnej bezcitnosti,” uviedol Khan.

Viac k témam: Hamas, Izraelsko-palestínsky konflikt
Zdroj: SITA.sk – Medzinárodný trestný súd v Haagu žiada zatykače na Netanjahua a lídrov Hamasu © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie