Mariána Magáta uznali vinným z extrémizmu, pôjde na šesť rokov do väzenia

0
5

23.10.2024 (SITA.sk) – Mariána Magáta odsúdil Špecializovaný trestnú súd za extrémizmus na šesť rokov väzenia. Trest si odsedí v ústave s minimálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložili aj trest prepadnutia veci. Magáta zadržali začiatkom roka 2022 s tým, že trestných činov sa mal dopustiť v rokoch 2017 až 2021.

Magáta uznal Špecializovaný trestný súd vinným už v januári a dostal nepodmienečný trest odňatia slobody na šesť rokov. Najvyšší súd však pôvodné rozhodnutie zrušil a Špecializovaný trestný súd dostal za úlohu doplniť dokazovanie. V stredu sa tak potvrdil pôvodný verdikt, a Magát pôjde za extrémizmus na šesť rokov do väzenia.

Súdený pre 43 skutkov

Magát bol súdený pre 43 skutkov, ktoré sa týkali predovšetkým extrémistických trestných činov. Na začiatku pôvodného procesu čítal prokurátor obžalobu jeden a pol pojednávacieho dňa. Proces s obžalovaným sa začal na súde pôvodne koncom februára 2023, pričom ten svoju vinu poprel.

Samosudca Špecializovaného trestného súdu uznal v januári obžalovaného za vinného zo zločinu podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a iné, a uložil mu úhrnný trest odňatia slobody na šesť rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s minimálnym stupňom stráženia, ako aj trest prepadnutia veci.

Pochvalné vyjadrenia na adresu Hitlera

Predmetom obžaloby boli predovšetkým statusy na sociálnych sieťach. Niektoré sa týkali napríklad pochvalných vyjadrení na adresu Adolfa Hitlera. „Naplnenie Hitlerových plánov pre Európu by bolo požehnaním pre nás všetkých,“ uviedol obžalovaný podľa prokuratúry. V iných statusoch kritizoval Židov, napríklad pre revolučné násilie.

Takisto mu bolo kladené za vinu produkovanie videí, v ktorých podľa jeho vlastných slov „predstavoval“ verejnosti ľudí, ktorí spochybňovali holokaust. Tvrdil napríklad, že počet šesť miliónov zavraždených bol určený dopredu. V inom videu zase tvrdil, že v holokaust verí.

Knižná publikácia Židokracia

„Pokiaľ budem mať čo i len malú pochybnosť, pôjdem do väzenia,“ skonštatoval. V ďalšom videu zase tvrdil, že plynové komory nikto nevidel. Špeciálna prokuratúra ešte v decembri 2022 informovala, že jeho extrémistická trestná činnosť súvisí aj s knižnou publikáciou, ktorá bola vydaná a publikovaná pod názvom Židokracia, ako aj s jej rozširovaním.

Obžaloba na obvineného bola podľa Úradu špeciálnej prokuratúry podaná pre pokračujúci zločin rozširovania extrémistického materiálu, pokračujúci zločin výroby extrémistického materiálu, pokračujúci prečin popierania a schvaľovania holokaustu, zločinov politických režimov a zločinov proti ľudskosti, pokračujúci prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia, zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, a pre prečin prechovávania extrémistického materiálu.

Viac k témam: Extrémizmus, Kriminalita, Súdy, trest odňatia slobody
Zdroj: SITA.sk – Mariána Magáta uznali vinným z extrémizmu, pôjde na šesť rokov do väzenia © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie