Mária Kolíková skončila na poste predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu SIS, vníma to ako pomstu

0
17

27.6.2024 (SITA.sk) – Koaliční poslanci parlamentu odvolali z postu predsedníčky Osobitného kontrolného výboru (OKV) Národnej rady SR na kontrolu Slovenskej informačnej služby (SIS) Máriu Kolíkovú (SaS).

Jej odvolávanie iniciovali poslanci strán Smer – sociálna demokracia, Hlas – sociálna demokracia a Slovenskej národnej strany. Za odvolanie hlasovalo 76 poslancov, proti boli traja a nikto sa nezdržal.

Podnet generálnej prokuratúre

Jedným z dôvodov na odvolanie Kolíkovej z postu predsedníčky podľa predkladateľov bolo, že pri výkone svojej funkcie postupovala nad rámec svojich kompetencií, v rozpore s uznesením parlamentného výboru, a to tak, že ako predsedníčka výboru, svojvoľne a bez predchádzajúceho súhlasu výboru adresovala podnet generálnej prokuratúre. Podľa koaličných poslancov tak porušila zákon o rokovacom poriadku.

Predkladateľom sa taktiež nepáčilo, že poslankyňa Kolíková dvakrát bezdôvodne zrušila ohlásené zasadnutie výboru a nezabezpečila jeho rokovanie prostredníctvom podpredsedov výboru, čím podľa nich znefunkčnila jeho riadne fungovanie, pričom sa ako nečlenka v tom čase zúčastnila rokovania ústavnoprávneho parlamentného výboru.

Spochybňovanie reputácie SIS

„V záujme vlastnej propagácie opakovane verejne spochybňuje činnosť SIS a verejnej komunikuje nepravdivé informácie, čím spochybňuje reputáciu tejto spravodajskej inštitúcie. Svojimi verejnými vyjadreniami zavádzala a uvádzala nepravdu, že Podnet na vydanie protestu prokurátorom nepodala ako zástupkyňa OKV SIS, v rozpore so zákonom, čo vyplýva z jej samotného podania, ktoré majú k dispozícii všetci členovia OKV SIS,” uviedli koaliční poslanci v predloženom návrhu.

Kolíková vníma jej odvolávanie a dôvody, ktoré koalícia udala ako pomstu a zároveň ocenenie jej práce ako opozičnej poslankyne.

Viac k témam: Osobitný kontrolný výbor NR SR na kontrolu činnosti SIS
Zdroj: SITA.sk – Mária Kolíková skončila na poste predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu SIS, vníma to ako pomstu © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie