Konateľ firmy, ktorá bude rekonštruovať Úrad vlády SR, podnikal aj s biznis partnerom Ficovho brata

0
8

22.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 22. októbra, 13:43

Konateľ firmy Stanter, ktorá získala zákazku na rekonštrukciu Úradu vlády SR, údajne podnikal nielen s oligarchom blízkym Smeru-SD Norbertom Bödörom, ale aj s biznis partnerom premiérovho brata Ladislava Fica. Upozornila na to Nadácia Zastavme korupciu. Firma Stanter má zrekonštruovať úrad vlády za 5 miliónov eur.

Údajný havarijný stav kanalizácie

Šéf úradu vlády zavádzal, keď zákazku obhajoval havarijným stavom kanalizácie. Z celkovej sumy 5 miliónov eur ide na opravu potrubia a následnú úpravu povrchov len niečo vyše 400-tisíc eur. Zvyšok ide na skrášlenie záhrady, či zvýšenie bezpečnosti. Úrad nakupuje napríklad aj nové jazierko, ozdobnú sochu sv. Juraja či okrasný altánok,” poukázala nadácia na výdavky úradu vlády čase konsolidácie verejných financií. Spoločnosť Stanter vyhrala vďaka najnižšej ponúknutej cene.

Dokonca o 30-percentnej nižšej než úrad očakával. To môže byť problém. Podľa konkurentov je cena nereálna a celý nákup sa nakoniec môže predražiť cez neskôr uzavreté dodatky ku zmluve,” upozorňuje Nadácia Zastavme korupciu.

Keď nadácia na rekonštrukciu úradu vlády upozornila článkom, čakala ju návšteva šéfa úradu vlády Juraja Gedru aj s europoslancom za Smer-SD Erikom Kaliňákom, ktorý si slovný konflikt Gedru s autorkou článku natáčal na video.

Nadácia sa správa ako lobistická organizácia

Úrad vlády na nové informácie zo strany Nadácie Zastavme korupciu reagoval vyhlásením, v ktorom uviedol, že správanie nadácie už napĺňa znaky lobizmu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ďalší článok Nadácie Zastavme korupciu, ktorý sa venuje rekonštrukcii areálu Úradu vlády SR bez uvedenia nových skutočností, ktoré by akýmkoľvek spôsobom spochybnili zákonnosť, transparentnosť a objektívnosť verejného obstarávania, potvrdzuje tri veci. Na to, aby uvedená nadácia napísala hanlivý článok na prácu Úradu vlády SR nepotrebuje akékoľvek zlyhanie alebo pochybenia. Uvedenej nadácii na hanlivý článok stačí, ak víťazná spoločnosť v elektronickej súťaži, ktorá splnila všetky zákonné podmienky a dala najnižšiu ponuku, nie je podľa ich predstáv,“ uviedol úrad vlády s tým, že Zastavme korupciu sa už zjavne správa ako lobistická organizácia a svojimi článkami sa snaží vplývať na výber víťazov verejných súťaží.

Úrad vlády SR sa zásadným spôsobom ohradzuje voči zavádzajúcim tvrdeniam nadácie, ktoré majú za jediný cieľ navodiť dojem, že na Úrade sa deje niečo nekalé, a to bez uvedenia jediného pochybenia.

Viac k témam: Premiér Slovenskej republiky, Rekonštrukcia, šéf uradu, Úrad vlády SR
Zdroj: SITA.sk – Konateľ firmy, ktorá bude rekonštruovať Úrad vlády SR, podnikal aj s biznis partnerom Ficovho brata © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie