Bývalý inštruktor policajnej akadémie pôjde za postrelenie študentky do väzenia, súd vyhovel odvolaniu prokurátora

0
10

22.10.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 22. októbra, 11:40

Krajský súd v Bratislave v utorok čiastočne vyhovel odvolaniu prokurátora a uložil bývalému pedagógovi Akadémie Policajného zboru v Bratislave Vladimírovi Šeparnevovi v kauze postrelenia študentky Michaely Hozákovej nepodmienečný trest jeden rok väzenia. Odsedieť si ho má v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Právoplatné rozhodnutie

Zároveň obžalovanému uložil zákaz činnosti vykonávať pedagogickú a inú činnosť so zbraňami na päť rokov. Utorkové rozhodnutie odvolacieho súdu je právoplatné. Prokurátor pôvodne vo svojom odvolaní pre Šeparneva navrhoval tri roky vo väzení a zákaz činnosti na sedem rokov. Samotný obžalovaný pred vynesením verdiktu opustil pojednávaciu miestnosť. Súd mu po doručení rozhodnutia procesným stranám zašle výzvu na nástup do výkonu trestu.

Obžalovaný je dlhoročný a certifikovaný inštruktor streľby,“ povedala predsedníčka senátu Mária Šimková s tým, že Šeparnev bol zodpovedný za bezpečnosť na cvičnom polygóne.

Podmienečný trest nestačí

Škola je priestor, kde študenti, prirodzene, očakávajú bezpečné prostredie,“ skonštatovala s tým, že pochybenie obžalovaného spôsobilo nezvratný následok v podobe poškodenia zdravia poškodenej. „K splneniu preventívneho účelu nepostačí podmienečný trest odňatia slobody,“ doplnila Šimková

Mestský súd Bratislava I pôvodne vo februári uložil obžalovanému trest tri roky väzenia podmienečne odložený na dobu štyroch rokov a zákaz vykonávať činnosti spojené s držbou zbraní. Uznal ho totiž za vinného z prečinu ublíženia na zdraví. Takisto má Šeparnev, ktorý pred súdom priznal vinu, poškodenej zaplatiť odškodné 48-tisíc eur.

Ťažká ujma na zdraví

Prokurátor však voči uloženému trestu podal odvolanie. Podľa neho by totiž bol pre obžalovaného primeraný nepodmienečný trest odňatia slobody. Obžalovaný sa zase odvolal proti výroku o náhrade škody.

Podľa obžaloby inštruktor v marci minulého roku na cvičnom polygóne akadémie porušil predpisy a vystrelil na kadetku, pričom jej mimo iného poranil 12. stavec chrbtice a porušil miechu, následkom čoho ochrnula od dolnej polovice tela. Tým jej spôsobil ťažkú ujmu na zdraví.

Druhý incident

Samotný obžalovaný po rozsudku vo februári uviedol, že rozhodnutie súdu rešpektuje. Pred vynesením rozsudku Vladimír Šeparnev viackrát zopakoval, že celú vec ľutuje a dúfa, že to bude ponaučením aj pre jeho kolegov na policajnej akadémii.

Podľa výpovedí jedného zo svedkov v prípravnom konaní sa už v roku 2021 stalo, že Šeparnev pri nácviku streľby nechal v zbrani „ostrý“ náboj. Vtedy však nedošlo k žiadnemu zraneniu.

To nebol podobný incident, bol úplne iný,“ povedal v tejto súvislosti Šeparnev pre médiá. „Bol tam ostrý náboj, ale bol úplne iný,“ zopakoval.

Nešťastná udalosť sa stala 1. marca minulého roku na Akadémii Policajného zboru v Bratislave, kde pedagóg postrelil 20-ročnú kadetku. Tri budúce policajtky sa vtedy po vyučovaní chceli zdokonaliť v streľbách, a tak išli s pedagógom na polygón v areáli školy. Pri výstrele z inštruktorovej zbrane však strela zasiahla práve Hozákovú. Pre incident skončila vo funkcii vtedajšia rektorka akadémie Lucia Kurilovská, ktorá v súčasnosti pôsobí ako štátna tajomníčka rezortu vnútra.

Viac k témam: Postrelenie, Študentka, ťažké ublíženie na zdraví
Zdroj: SITA.sk – Bývalý inštruktor policajnej akadémie pôjde za postrelenie študentky do väzenia, súd vyhovel odvolaniu prokurátora © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie