Bývalej verejnej ochrankyni práv Patakyovej bolo udelené francúzske štátne vyznamenanie (foto)

0
22

27.5.2024 (SITA.sk) – Bývalej verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej bolo udelené francúzske štátne vyznamenanie Chevalier de l’Ordre national du Mérite, teda Rytier Národného rádu za zásluhy.

Ako informovala Bronislava Sinčáková z tlačového oddelenia Veľvyslanectva Francúzska na Slovensku, v rámci slávnostného podujatia na rezidencii Francúzska veľvyslanec ocenil ako Patakyovej angažovanosť v oblasti ľudských práv a základných slobôd, tak aj jej akademickú kariéru v oblasti práva. Patakyová pôsobila ako verejná ochrankyňa práv v rokoch 2017 až 2022, je tiež profesorkou práva.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Pani Patakyová dôsledne presadzovala základné hodnoty a zásady, ktoré sú základom nášho členstva v Európskej únii a sú zakotvené v jej zmluvách: nadradenosť právneho štátu, rešpektovanie ľudskej dôstojnosti, ochrana osobných slobôd a verejných slobôd, rovnosť medzi mužmi a ženami a boj proti nenávistným prejavom a neznášanlivosti,” uviedol Pascal Le Deunff.

Štátne vyznamenanie Chevalier de l’Ordre national du Mérite je francúzsky čestný rád. V roku 1963 ho založil generál Charles de Gaulle. Určený je na oceňovanie príkladných osobností, a to ako francúzskych, tak aj zahraničných, ktoré preukázali vo svojej oblasti činnosti výnimočné zásluhy.

Viac k témam: Ombudsmanka, Štátne vyznamenanie, Vyznamenanie
Zdroj: SITA.sk – Bývalej verejnej ochrankyni práv Patakyovej bolo udelené francúzske štátne vyznamenanie (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Hodnotenie