Zemetrasenie v Afganistane pripravilo o život stovky ľudí, otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste (video+foto)

0
36

22.6.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 22. júna 2022, 11:55

Východ Afganistanu zasiahlo v stredu skoro ráno zemetrasenie s magnitúdom 6,1, ktoré si podľa tamojších úradov vyžiadalo najmenej 920 ľudských životov a 600 zranených. Otrasy zasiahli provinciu Paktika, do ktorej sa pomocou vrtuľníkov presúvajú záchranári.

Desiatky ľudí uviazli pod troskami

Riaditeľ štátnej tlačovej agentúry Bachtar Abdul Wahid Rayan na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že v Paktike bolo zničených 90 domov a desiatky ľudí sú pravdepodobne uväznené pod troskami. Podľa Rayana zemetrasenie zasiahlo aj susednú provinciu Chóst, odkiaľ taktiež hlásia desiatky zranených a mŕtvych.

„Silné zemetrasenie zasiahlo štyri okresy provincie Paktika. Zabilo a zranilo stovky našich krajanov a zničilo desiatky domov,“ napísal rovnako na Twitteri Bilal Karimi, zástupca hovorcu vlády Talibanu.

„Vyzývame všetky humanitárne inštitúcie o okamžité vyslanie tímov do oblasti, aby sa predišlo ďalšej katastrofe,“ dodal.

Otrasy pocítila aj India a Pakistan

Otrasy bolo cítiť aj v pakistanskom hlavnom meste Islamabád a tamojšej východnej provincii Pandžáb. Ako uviedlo Európske stredomorské seizmologické centrum (EMSC), stredajšie zemetrasenie pocítilo dovedna 119 miliónov ľudí v Afganistane, Pakistane a Indii.

Hornatý Afganistan a väčšia oblasť južnej Ázie pozdĺž pohoria Hindúkuš sú už dlho náchylné na ničivé zemetrasenia. V roku 2015 silné zemetrasenie, ktoré zasiahlo severovýchod krajiny, zabilo v Afganistane a na severe susedného Pakistanu viac ako 200 ľudí.

Zemetrasenie s magnitúdom 6,1 v roku 2002 zabilo na severe Afganistanu približne 1000 ľudí a v roku 1998 ďalšie zemetrasenie rovnakej sily a následné otrasy na odľahlom severovýchode Afganistanu usmrtili najmenej 4 500 ľudí.

Viac k témam: Európske stredomorské seizmologické centrum, Zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zemetrasenie v Afganistane pripravilo o život stovky ľudí, otrasy bolo cítiť aj v hlavnom meste (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.