Zdravotný stav prezidenta Zemana posúdi konzílium lekárov, záver bude známy pred schôdzou Poslaneckej snemovne

0
47

26.10.2021 (Webnoviny.sk) – Zdravotný stav českého prezidenta Miloša Zemana bude posudzovať novovzniknuté konzílium lekárov. Bude medzi nimi i rektor Karlovej univerzity v Prahe Tomáš Zima, ktorý podľa webu iDNES.cz potvrdil, že konzílium zasadne už koncom budúceho týždňa.

Rozhodne správa od lekárov

Konzílium by malo na budúci týždeň dostať lekárske záznamy o zdravotnom stave prezidenta. „Keď sa stretneme a poradíme, vydáme vyhlásenie. Myslím si, že je to správne,“ povedal Zima. Záver by mal byť známy začiatkom novembra, čiže v období, keď bude úvodná schôdza novej Poslaneckej snemovne. Tá sa zíde 8. novembra.

Ak sa situácia týkajúca prezidentovho zdravotného stavu nezmení, obe komory parlamentu by mohli začiatkom budúceho mesiaca riešiť ďalší postup v súvislosti s jeho právomocami. Pri rozhodovaní by mohli poslanci vychádzať práve zo správy vydanej konzíliom lekárov.

Stav prezidenta sa mierne zlepšil

V prípade, že by nastalo aktivovanie článku 66 českej ústavy, ktorý by Zemana zbavil jeho právomocí, tie by čiastočne prešli na predsedu vlády a čiastočne i na predsedu Poslaneckej snemovne.

Zeman je hospitalizovaný od nedele 10. októbra. Je v starostlivosti lekárov na Klinike anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe.

Český prezident sa podľa jeho ošetrujúceho lekára Miroslava Zavorala lieči pre komplikácie, ktoré vznikli popri jeho chronickom ochorení. V piatok nemocnica so Zemanovým súhlasom uviedla, že jeho stav sa v predchádzajúcich dvoch dňoch mierne zlepšil.

Zdroj: Webnoviny.sk – Zdravotný stav prezidenta Zemana posúdi konzílium lekárov, záver bude známy pred schôdzou Poslaneckej snemovne © SITA Všetky práva vyhradené.