Za účasť na pokuse o prevrat odsúdilo Turecko bývalých vojakov i štátnych zamestnancov na doživotie

0
86

26.11.2020 (Webnoviny.sk) – Turecký súd uložil niekoľkým bývalým vojenským a civilným zamestnancom leteckej základne Akinci trest doživotného väzenia pre zapojenie sa do neúspešného pokusu o štátny prevrat v roku 2016. Informovala o tom štátna tlačová agentúra Anadolu.

Turecko už tri roky súdi celkovo 475 obžalovaných, vrátane generálov a vojenských pilotov zo základne Akinci, ktorých obvinili z riadenia pokusu o prevrat a bombardovania kľúčových vládnych budov, vrátane časti parlamentu.

Tento proces je jedným z dvoch hlavných procesov s podozrivými členmi siete vedenej duchovným Fethullahom Gülenom sídliacim v USA, ktorého Ankara obviňuje z prípravy neúspešného pokusu o prevrat. Gülen svoje zapojenie popiera.

Štyroch civilistov súd uznal za vinných zo zločinov proti štátu, pokusu o zabitie prezidenta a z vraždy a uložil im 79 samostatných trestov doživotného väzenia, uviedla agentúra Anadolu. Najmenej 21 pilotov a veliteľov podľa agentúry tiež odsúdili na doživotie.

Proces, ktorý sa začal 1. augusta 2017, je súčasťou represívnych krokov po pokuse o prevrat, v rámci ktorých v Turecku uväznili približne 77-tisíc ľudí a ďalších 130-tisíc prepustili zo štátneho zamestnania.

Viac k témam: doživotie, pokus o prevrat, súd
Zdroj: Webnoviny.sk – Za účasť na pokuse o prevrat odsúdilo Turecko bývalých vojakov i štátnych zamestnancov na doživotie © SITA Všetky práva vyhradené.