Vystrčil chce vedieť zdravotný stav Zemana ešte pred debatami o aktivácii článku 66 ústavy

0
82

12.10.2021 (Webnoviny.sk) – Predseda Senátu českého parlamentu Miloš Vystrčil požiada kancelára prezidenta Vratislava Mynářa o informácie o prognózach zdravotného stavu Miloša Zemana.

Článok 66 ústavy

Dôvodom sú obavy, že prezident v súčasnosti nie je schopný vykonávať úrad. Spraví tak ešte pred stretnutím senátorov o aktivácii článku 66 ústavy o vyhlásení prezidenta za neschopného výkonu funkcie, informuje spravodajský portál Novinky.cz.

„Máme obavu, či súčasný zdravotný stav umožňuje prezidentovi republiky jeho úrad. Rámcovú informáciu, ktorá umožní zachovať náležitý rešpekt a citlivosť voči pánu prezidentovi a jeho rodine, očakávame od Kancelárie prezidenta republiky. Tá v tomto ohľade dosiaľ nekonala dostatočne, preto sa jej pýtame,“ vyjadril sa v utorok Vystrčil.

Zeman nepovolil zverejnenie diagnózy

Zemana hospitalizovali v nedeľu. Jeho stav je stabilizovaný a leží na klinike anestézie, resuscitácie a intenzívnej medicíny Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, kde sa o neho stará tím zdravotníkov špecializovaných na intenzívnu starostlivosť.

Keďže Zeman nepovolil zverejnenie jeho diagnózy, bližšie informácie nie sú známe a v dostatočnej miere dlhodobo informácie neposkytuje ani Pražský hrad. To vyvolalo neistotu a špekulácie o prezidentovom stave. Aj preto senátor Zdeněk Hraba v pondelok oznámil, že sa 19. októbra stretne ústavná komisia, ktorá prediskutuje dôvody pre aktiváciu spomenutého článku ústavy.

Medzičasom však Zeman z nemocnice menoval predsedu Krajského súdu v Brne Milana Čečotku. V utorok o tom informoval jeho hovorca.

Viac k témam: Český prezident, Parlamentné voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Vystrčil chce vedieť zdravotný stav Zemana ešte pred debatami o aktivácii článku 66 ústavy © SITA Všetky práva vyhradené.