Výstavba nájomných bytov robí mestám a obciam problémy najmä pre nevysporiadané pozemky

0
58

16.1.2021 (Webnoviny.sk) – Najčastejšou chybou, ktorú robia mestá a obce pri výstavbe nájomných bytov je, že ich chcú postaviť na nevysporiadaných pozemkoch. Tým nedokážu vytvoriť podmienky pre čestnú súťaž a porušujú zákon.

Deje sa tak napriek opakovaným usmerneniam a konštantnej rozhodovacej praxi Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO).

Likvidačné pokuty

Pokuty za porušenia zákona sú pritom pre mnohé mestá a obce likvidačné, keďže najčastejšie porušenia zákona sú tak vážne, že sa trestajú najvyššou sadzbou – päť percent zo zmluvnej ceny zákazky.

ÚVO a Združenie a miest a obcí Slovenska (ZMOS) na to upozorňujú v spoločnej tlačovej správe.

ÚVO za porušenie zákona pri výstavbe nájomných bytov uložil v rokoch 2017 až 2020 pokuty vo výške približne 920-tisíc eur.

Podľa šéfa ÚVO Miroslava Hliváka poskytuje súčasný zákon viaceré možnosti obstarania nájomných bytov.

Úrad pripravil zmeny

Napriek tomu úrad vyšiel vyhlasovateľom súťaží v ústrety a pripravil zmeny, ktoré sú súčasťou zásadnej novely úradu.

„V našej zásadnej novele jednak dvíhame limity, jednak prinášame ďalšie opatrenia pre zrýchlenie obstarania aj nájomných bytov, keďže upravujeme revízne postupy,“ vysvetlil Hlivák.

Dodal, že novela pamätá aj na tých, ktorí sa už dopustili porušení zákona pri výstavbe nájomných bytov a teraz sa obávajú následkov.

„V spolupráci aj so ZMOS-om sme vytvorili právny rámec, podľa ktorého úrad môže zvážiť uplatnenie svojej striktnej dohľadovej činnosti v prípade, že ju prevýši všeobecný záujem v kontexte potreby zaistenia bývania,“ doplnil.

Nájomné byty sú nevyhnutnosť

Predseda ZMOS Branislav Tréger uviedol, že nájomné byty sú nevyhnutnosť a ich výstavba má sociálny, komunitný aj ekonomický prínos.

„Preto sa na túto problematiku pozeráme optikou riešení s dôrazom na odstránenie prekážok a nezrovnalosti. Z tohto pohľadu oceňujem, že výsledkom intenzívnych rokovaní sú konkrétne východiská, ktoré vnímame ako kroky na ceste k zníženiu rizík, pre ktoré samosprávy mimoriadne opatrne zvažovali výstavbu nájomných bytov,“ podotkol Tréger.

Viac k témam: nájomné byty
Zdroj: Webnoviny.sk – Výstavba nájomných bytov robí mestám a obciam problémy najmä pre nevysporiadané pozemky © SITA Všetky práva vyhradené.