Video: Juhovýchodné Španielsko zasiahli najsilnejšie dažde za sto rokov, hlásené bolo aj mini-tornádo

0
235

12.9.2019 (Webnoviny.sk) – Veľkú oblasť juhovýchodného Španielska zasiahli vo štvrtok najsilnejšie dažde za viac ako sto rokov, pričom o život prišli najmenej dvaja ľudia.

V Caudete, asi sto kilometrov južne od Valencie, našli v prevrátenom aute ženu s manželom, oboch vo veku 70 rokov, ktorých vozidlo podľa záchranných zložiek odniesla povodeň.

Voda v uliciach odnášala autá

Španielska meteorologická služba AEMET ohodnotila situáciu v regióne za “mimoriadne nebezpečnú”, keď predpovedala prívalové dažde s úhrnom zrážok 90 milimetrov za hodinu a celkovo 180 milimetrov za 24 hodín. Búrka sa pohybovala regiónmi Valencia, Murcia a Alicante pri pobreží Stredozemného mora.

Jedným z prvých zasiahnutých miest bol Ontinyent južne od Valencie, kde rieka Clariano v stredu večer zaplavila ulice. V priebehu 24 hodín napršalo takmer 300 litrov vody na štvorcový meter, čo je podľa AEMET najviac od roku 1917.

Ulicami prúdila kalná voda, odnášala autá a pozdĺž brehu rieky siahala voda takmer po vrcholky predných dverí domov. Uzavreté cesty a železničné trate narušili dopravu. Situáciu zhoršujú aj popadané stromy a hlásené bolo aj mini-tornádo.

Vláda odporučila ľudom ostať doma

Predstaviteľ miestnej španielskej vlády v Murcii Francisco Jiménez odporučil ľuďom “maximálnu opatrnosť”, pričom dodal, že vo štvrtok je lepšie zostať doma.

Miestne školy zrušili vo štvrtok a v piatok vyučovanie pre viac ako 300-tisíc študentov, informovala súkromná tlačová agentúra Europa Press.

Viac k témam: počasie, prívalové dažde, záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Juhovýchodné Španielsko zasiahli najsilnejšie dažde za sto rokov, hlásené bolo aj mini-tornádo © SITA Všetky práva vyhradené.