Video: Horolezec Alain Robert zavesil na mrakodrape v Hongkongu zástavu volajúcu po mieri

0
116

16.8.2019 (Webnoviny.sk) – Francúzsky horolezec Alain Robert, prezývaný Spiderman, vyliezol na hongkonský 68-podlažný mrakodrap s cieľom podporiť mier v meste zmietanom nepokojmi.

Naliehavo žiada mier

Na budove v piatok ráno zavesil zástavu, na ktorej sú vyobrazené vlajky Číny a Hongkongu a tiež podanie si rúk. Päťdesiatsedemročný muž vyhlásil, že “naliehavo žiada o mier“.

Možno tento môj krok dokáže znížiť napätie a vyčariť úsmev. Práve v toto dúfam,” vyjadril sa lezec, ktorý ako zvyčajne nepoužil laná.

Zdolal aj ďalšie mrakodrapy

Robert liezol na rôzne hongkonské budovy aj v minulosti. Vlani v auguste mu na 365 dní zakázali liezť na budovy v meste, pričom nie je jasné, či súdne nariadenie v piatok už stratilo platnosť.

Tento rok ho zatkli na Filipínach, kde sa v Manile vyšplhal na 47-poschodovú stavbu. Predtým zdolal mrakodrapy aj v Dubaji, Kuala Lumpur, Tchaj-pej či Londýne.

Masové protesty

Hongkong už viac ako dva mesiace sužujú masové protesty volajúce po demokratických reformách a nezávislom vyšetrovaní policajných postupov.

Protesty sú namierené aj proti pročínskej šéfke hongkonskej administratívy Carrie Lam, pričom ľudia žiadajú jej rezignáciu a nové voľby.

Viac k témam: horolezec, vlajka
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Horolezec Alain Robert zavesil na mrakodrape v Hongkongu zástavu volajúcu po mieri © SITA Všetky práva vyhradené.