Video: Dorian opäť zosilnel na hurikán tretej kategórie, vietor dosahuje nebezpečnú rýchlosť

0
282

5.9.2019 (Webnoviny.sk) – Hurikán Dorian zosilnel na búrku tretej kategórie a z Bahám mieri k juhovýchodnému pobrežiu Spojených štátov. Jeho vietor stále dosahuje nebezpečnú rýchlosť 185 kilometrov za hodinu.

V stredu večer o 23:00 miestneho času (štvrtok, 5:00 SELČ) sa oko hurikánu nachádzalo približne 170 kilometrov južne od Charlestonu v americkom štáte Južná Karolína a búrka sa ponad oceán pohybovala na sever smerom k obom Karolínam rýchlosťou 11 kilometrov za hodinu.

Opäť otvorili letisko

Na Floride si mohli v stredu tamojší obyvatelia vydýchnuť, keďže predchádzajúca predpoveď o trase hurikánu sa nenaplnila. Opätovne už otvorili aj letisko v Orlande ako aj zábavný park Walt Disney World.

Predtým Dorian spustošil bahamské ostrovy Grand Bahama a Abaco. Po najsilnejšom hurikáne aký sa kedy prehnal Bahamami zostali letiská pod vodou a neprejazdné cesty.

Začal naberať na sile

Vietor sprevádzaný prívalovými dažďami dosahoval rýchlosť až 295 kilometrov za hodinu. Silný vietor a záplavy s bahnom zničili alebo vážne poškodili tisíce domov. O život prišlo najmenej 20 ľudí.

Po spustošení Bahám Dorian zoslabol z piatej kategórie na búrku druhej kategórie a následne začal v stredu večer opätovne naberať na sile. Ako uviedlo americké Národné centrum pre hurikány, Dorian si môže túto intenzitu udržať približne 12 hodín, následne by mal počas štvrtka a piatka slabnúť.

Viac k témam: hurikán Dorian, Južná Karolína, Severná Karolína, silný vietor
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Dorian opäť zosilnel na hurikán tretej kategórie, vietor dosahuje nebezpečnú rýchlosť © SITA Všetky práva vyhradené.