Video: Cisár Naruhito oficiálne zasadol na trón, na slávnosti nechýbala ani prezidentka Čaputová

0
403

22.10.2019 (Webnoviny.sk) – Japonský cisár Naruhito v utorok oficiálne zasadol na chryzantémový trón. Slávnostná intronizácia sa konala v cisárskom paláci v Tokiu a sprevádzala ju séria tradičných rituálov. Tie sú vyvrcholením nástupu 59-ročného Naruhita na trón, ktorého sa ujal už v máji po abdikácii svojho otca Akihita.

Naruhito je 126. cisárom najstaršej dedičnej monarchie sveta, ktorá má podľa historikov 1 500 rokov. Intronizačná ceremónia slúži na prezentovanie monarchie, zabezpečenie si podpory ľudu i ochranu japonského kultúrneho dedičstva. Je však tiež príležitosťou pre diplomaciu.

Vláda na slávnosť pozvala okolo 2 000 hostí z Japonska i zahraničia, medzi nimi vysokých štátnych predstaviteľov i zástupcov panovníckych rodov. Nechýbali medzi nimi britský princ Charles či slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Cisár Akihito abdikoval pre pokročilý vek a podlomené zdravie 30. apríla. Bola to prvá abdikácia cisára z krajiny vychádzajúceho slnka po viac než dvoch storočiach. Prvého mája ho na čele cisárstva vystriedal jeho syn Naruhito.

Viac k témam: cisár Akihito
Zdroj: Webnoviny.sk – Video: Cisár Naruhito oficiálne zasadol na trón, na slávnosti nechýbala ani prezidentka Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.