V Zimbabwe sa začína štátny smútok, Mugabeho pochovajú medzi národných hrdinov

0
120

7.9.2019 (Webnoviny.sk) – Zosnulého bývalého prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho pochovajú na cintoríne na vrchole kopca, ktorý je určený len pre tamojšiu vládnu elitu.

V sobotu o tom informovali predstavitelia krajiny, v ktorej sa v sobotu začína niekoľkodňový štátny smútok. Dátum pohrebu zatiaľ nestanovili a nie je jasné ani to, kedy Mugabeho telo prepravia zo Singapuru, kde v piatok zomrel.

Desaťročia vlády

Mugabe, ktorý skonal vo veku 95 rokov po pretrvávajúcich zdravotných problémoch, bude odpočívať na National Heroes Acre, určenom pre Zimbabwčanov, ktorí priniesli obete vo vojne proti “nadvláde bielej menšiny” a svoj život venovali národu.

Mugabe je mnohými považovaný za národného hrdinu napriek desaťročiam vlády, ktorou krajinu priviedol do problémov.

Cintorín na vrchole kopca, z ktorého je výhľad na hlavné mesto Harare, vybudovali s pomocou severokórejských architektov. Jeho dominantou je bronzová socha troch povstaleckých bojovníkov.

Z premiéra prezidentom

Mugabe sa narodil 21. februára 1924 vo vtedajšej Rodézii. V roku 1980 zvíťazil v prvých voľbách v nezávislom Zimbabwe a stal sa premiérom bývalej britskej kolónie.

Úrad premiéra v roku 1987 zrušil, aby sa stal prezidentom. Jeho prvé roky vlády oceňovali za zlepšovanie prístupu majoritného černošského obyvateľstva k zdravotníckym službám a vzdelaniu.

Jeho kontroverzná pozemková reforma však vyvolala ekonomický kolaps a neskoršie roky jeho vlády poznačili porušovanie ľudských práv a korupcia. Po tom, ako v krajine tvrdou rukou vládol 37 rokov, ho zbavil moci až vojenský prevrat v novembri 2017.

Viac k témam: štátny smútok, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – V Zimbabwe sa začína štátny smútok, Mugabeho pochovajú medzi národných hrdinov © SITA Všetky práva vyhradené.