V Paríži sa začína proces týkajúci sa teroristických útokov, na súd príde viac ako tisíc preživších a pozostalých

0
253

8.9.2021 (Webnoviny.sk) – V Paríži sa v stredu začne súdny proces s obvinenými v prípade teroristických útokov Islamského štátu vo francúzskej metropole z 13. novembra 2015, pri ktorých prišlo o život 130 ľudí a približne 350 utrpelo zranenia.

Súdiť budú 20 obžalovaných, z toho šiestich v neprítomnosti, z ktorých päť už pravdepodobne zahynulo v Sýrii alebo Iraku.

Proces dlhý deväť mesiacov

Prípad má mimoriadnu pozornosť verejnosti. Svedčí o tom i skutočnosť, že v hlavnej pojednávacej miestnosti bude miesto pre 1800 preživších a pozostalých po obetiach, viac ako 300 právnikov a 141 akreditovaných novinárov. Proces by mal trvať deväť mesiacov.

Väčšina je obvinená z toho, že pomáhala vytvárať falošné identity a transportovala útočníkov zo Sýrie späť do Európy, poskytovala im peniaze, mobilné telefóny a dodávala výbušniny a zbrane. Medzi obvinenými sú aj údajný strojca útokov, Belgičan Oussama Atar, a Salah Abdeslam, ktorého zatkli v Bruseli po mesiacoch na úteku.

Prežil jediný terorista

Práve spomenutý Abdeslam ako jediný spomedzi útočníkov prežil, zvyšných deväť atentátnikov pri krviprelievaní prišlo o život. Abdeslama zadržali v Bruseli 18. marca 2016 a jeho zatknutie mohlo vyvolať urýchlenie plánov bunky extrémistickej skupiny Islamský štát s útokmi v Belgicku.

O štyri dni neskôr samovražední atentátnici odpálili výbušniny na bruselskom letisku Zaventem a v metre počas rannej špičky. Telesnú a duševnú traumu utrpelo počas bruselských útokov zhruba 900 ľudí.

Ďalším kľúčovým obžalovaným je Mohammed Abrini, ktorý sa objavil na záberoch z útoku Islamského štátu v Bruseli. Mnoho mŕtvych teroristov z Paríža bolo s Abdeslamom a Abrinim priatelia z detstva a vyrastali spolu na bruselskom predmestí Molenbeek.

Chcel sa odpáliť na futbalovom zápase

Abdeslam počas výsluchu povedal, že sa plánoval stať jedným zo samovražedných útočníkov, ktorí sa odpálili v blízkosti štadióna Stade de France na parížskom predmestí St. Denis, kde sa v tom čase konal futbalový zápas Francúzsko – Nemecko, na ktorom bolo asi 80-tisíc fanúšikov.

Svoje rozhodnutie však na poslednú chvíľu zmenil. Okrem okolia štadióna sa terčmi útokov týchto džihádistických kománd stali aj ľudia sediaci večer na pouličných terasách niekoľkých kaviarní a reštaurácií v 10. a 11. parížskom obvode a návštevníci koncertu v rockovom klube Bataclan.

Na zápase bol aj francúzsky prezident

Na spomenutom zápase bol v čase útokov aj vtedajší francúzsky prezident Francois Hollande spolu s nemeckým ministrom zahraničných vecí.

V nedávnom rozhovore pre noviny Le Parisien priznal, že keď dostal správy o tom, že pred štadiónom sú mŕtvi samovražední atentátnici, radšej zostal niekoľko minút na svojom mieste, aby predišiel hromadnej panike a vzniku nebezpečenstva tlačenice.

Viac k témam: islamský štát, súdny proces, teroristický útok v Paríži, úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – V Paríži sa začína proces týkajúci sa teroristických útokov, na súd príde viac ako tisíc preživších a pozostalých © SITA Všetky práva vyhradené.