V Nízkych Tatrách spadla lavína, zasypaného mladého lyžiara už nedokázali zachrániť

0
182

14.12.2019 (Webnoviny.sk) – Mladý lyžiar v sobotu dopoludnia prišiel o život pri páde lavíny v Nízkych Tatrách. Informovala o tom Horská záchranná služba (HZS). Lavína zasypala muža v Školskom žľabe neďaleko Chopku a strhla aj ďalšieho lyžiara, ktorý zostal na povrchu lavíny s vážnym poranením nohy a nemohol začať hľadať zasypaného kamaráta. Na mieste nešťastia zasahovali záchranári HZS z Oblastného strediska Nízke Tatry vrátane psovoda. Lyžiari boli podľa HZS slovenskej národnosti.

Vrtuľník nemohol vzlietnuť

Záchranári žiadali o pomoc aj vrtuľníkovú záchrannú službu. „Vzhľadom na pretrvávajúce nepriaznivé letové podmienky vrtuľník nevzlietol. Záchranári nalyžovali do žľabu, kde pes označil miesto zasypania. Po vykopaní zasypaného zahájili horskí záchranári okamžitú resuscitáciu v kombinácii s medikamentóznou liečbou, no napriek veľkej snahe sa muža zachrániť nepodarilo,“ priblížili záchranári.

Druhému zranenému lyžiarovi vo veku 27 rokov poskytli na mieste neodkladnú zdravotnú starostlivosť, fixáciu vákuovou dlahou a matracom. Podali mu tiež liek proti bolesti.

Druhého lyžiara zachránili

Následne záchranári za pomoci lanovej techniky v dĺžke skoro 300 metrov vytiahli zo žľabu zraneného lyžiara na zjazdovku. Odtiaľ bol pomocou saní a snežného skútra transportovaný na Bielu púť, kde bol odovzdaný posádke RLP na prevoz do nemocnice. Rovnako sú za pomoci lanovej techniky, saní a snežného skútra transportované telesné pozostatky nebohého 23-ročného muža, ktoré budú odovzdané obhliadajúcemu lekárovi a príslušníkom Policajného zboru SR,“ objasnila HZS. Na záchrannej akcii sa zúčastnilo 16 horských záchranárov.

Horská záchranná služba v tejto súvislosti upozorňuje, že zimná sezóna sa začala. „Pamätajte, že už pri prvom stupni lavínového nebezpečenstva môžete byť ohrození pádom lavín. Keďže lavíny predstavujú v zimnom období najväčšie nebezpečenstvo pre návštevníkov hôr, dodržiavanie zásad bezpečnosti pri pohybe v lavínovom teréne (zimnom teréne všeobecne) by malo patriť do povinnej výbavy tak ako lavínový prístroj, sonda, lopata či mobilný telefón,“ dodali záchranári.

Viac k témam: lavína, lyžiar
Zdroj: Webnoviny.sk – V Nízkych Tatrách spadla lavína, zasypaného mladého lyžiara už nedokázali zachrániť © SITA Všetky práva vyhradené.