V Atlantickom oceáne je obrovské množstvo mikroplastov, môžu vážiť až 21 miliónov ton

0
198

20.8.2020 (Webnoviny.sk) – Vedci z britského Národného oceánografického centra počas výskumnej výpravy naprieč Atlantikom zistili, že vo vodách druhého najväčšieho oceána pláva 12 až 21 miliónov ton malých plastových častíc. Takéto množstvo plastov by stačilo na úplné naloženie takmer tisíc kontajnerových lodí.

Predtým sme nedokázali vypočítať množstvo plastu, ktoré sme našli v oceáne, pretože sme nemerali tie najmenšie častice,” povedala Katsia Pabortsava zo spomenutého centra. Tá spoločne s kolegami počas výpravy z Veľkej Británie na Falklandské ostrovy zistila, že v metri kubickom morskej vody sa nachádza až 7-tisíc plastových mikročastíc.

Najčastejšie našli polyetylén, polypropylén a polystyrén, ktoré sa často používajú v obaloch.

Jamie Woodward, odborník na znečistenie plastami z Manchesterskej univerzity, pre BBC News vyhlásil, že najnovšie zistenia potvrdzujú predchádzajúce výskumy, ktoré tvrdili, že koncentrácia mikroplastov v oceánoch je omnoho vyššia, ako sa predpokladalo. Podľa neho sa uvedené množstvo mohlo v Atlantickom oceáne zbierať niekoľko desaťročí, odhadom viac ako 65 rokov.

Viac k témam: atlantický oceán, mikroplasty, plasty
Zdroj: Webnoviny.sk – V Atlantickom oceáne je obrovské množstvo mikroplastov, môžu vážiť až 21 miliónov ton © SITA Všetky práva vyhradené.