Ukrajina a Irán sa dohodli na rámci rokovaní o zostrelenom Boeingu, stanovia aj výšku odškodného

0
165

31.7.2020 (Webnoviny.sk) – Ukrajina a Irán sa dohodli na rámci pre rokovania o januárovom leteckom nešťastí, pri ktorom iránske sily zostrelili pri Teheráne ukrajinské civilné lietadlo.

V piatok to po prvom kole rozhovorov o odškodnení oznámil ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba, informuje rozhlasová stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL).

Rokovací proces bude mať podľa jeho slov viac úrovní, pričom sa na nich budú podieľať vyšetrovatelia, technickí experti i právnici, aby “určili všetky okolnosti vrátane legálnych a technických nuáns”.

Irán si splní všetky svoje povinnosti

Rozhovory s iránskou delegáciou boli podľa šéfa ukrajinskej diplomacie konštruktívne.

Pripravenosť Teheránu na rokovania, ktorých cieľom je určiť okolnosti tragédie, postaviť pred súd zodpovedné osoby a viesť k vyplateniu odškodnenia, je dôležitý krok, uviedol tiež minister s tým, že Irán súhlasil so splnením si všetkých svojich povinností vyplývajúcich z medzinárodných leteckých dohovorov.

Výška odškodného zatiaľ nie je známa

Výška odškodného zatiaľ podľa Kulebu zostáva nejasná.

“Sumu nie je možné určiť okamžite, pretože pri jej stanovení je potrebné zohľadniť všetky príslušné faktory,” uviedol a dodal, že ak bude zjavné, že Irán odďaľuje rokovací proces, Kyjev bude pripravený na alternatívny scenár “na zabezpečenie vyplatenia odškodného inými možnými prostriedkami”.

Lietadlo zostrelili omylom

Let PS752 spoločnosti Ukraine International Airlines (UIA) zostrelili 8. januára krátko po vzlietnutí z Medzinárodného letiska imáma Chomejního iránske Revolučné gardy. Zomrelo všetkých 176 ľudí na palube.

Irán pôvodne tvrdil, že haváriu lietadla spôsobila technická chyba, neskôr však priznal, že ho omylom zostrelili jeho sily. Tie sa pripravovali na protiútok po tom, čo v reakcii na zabitie prominentného generála Kásema Solejmáního ostreľovali americké základne v Iraku.

Vyšetrovanie vedie iránsky Úrad pre vyšetrovanie leteckých nehôd, pričom pozorovateľmi sú odborníci z Kanady, USA, Švédska a Veľkej Británie, ktorých obyvatelia pri nehode zahynuli, predstavitelia UIA, výrobca stroja Boeing a výrobca motorov Safran. Odborníci v súčasnosti vo Francúzsku pracujú na získaní dát z čiernych skriniek lietadla.

Viac k témam: odškodné, pád lietadla, Pád ukrajinského Boeingu pri Teheráne, zostrelené lietadlo
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina a Irán sa dohodli na rámci rokovaní o zostrelenom Boeingu, stanovia aj výšku odškodného © SITA Všetky práva vyhradené.