U zdravotníka objavili stopu radiácie, pomáhal ošetrovať obete výbuchu v Rusku

0
129

23.8.2019 (Webnoviny.sk) – U jedného z vyše 100 zdravotníckych pracovníkov, ktorí pomáhali ošetrovať obete nedávneho záhadného výbuchu vo vojenskom testovacom areáli na severozápade Ruska, našli stopy radiácie.

Správa Archangeľskej oblasti v piatok informovala, že 110 zdravotníkov podstúpilo prehliadky a vo svalovom tkanive jedného z nich objavili malé množstvo rádioaktívneho izotopu cézium-137. Ako ďalej uviedla, zdravie muža nie je v ohrození a izotop sa mu mohol dostať do tela prostredníctvom jedla.

Zdravotníci nedostali varovanie o radiácii

Vyhlásenie Archangeľskej administratívy prišlo po tom, čo ruské médiá informovali, že desiatky zdravotníckych pracovníkov boli vystavené radiácii. Podľa viacerých správ zdravotnícke tímy v nemocnici v Archangeľsku nedostali varovanie, že budú ošetrovať ľudí vystavených radiácii, a nemali ani základné ochranné vybavenie.

Ruská bezpečnostná agentúra tiež údajne prinútila zdravotníkov podpísať dokumenty o mlčanlivosti. Zdravotníci, ktorí s médiami komunikovali pod podmienkou anonymity, uviedli, že mnohí lekári a zdravotné sestry boli na úrady nahnevaní za to, že im úrady zatajili dôležité informácie a tak ohrozili ich životy.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medializované správy bagatelizoval a spochybnil pravdivosť ich anonymných zdrojov. Zároveň tiež povedal, že o nepravdivé obvinenia z rádioaktívnych hrozieb by sa mohli zaujímať určité sily. Tie však nemenoval.

Výbuch spôsobil nárast radiácie

Výbuch, ktorý nastal 8. augusta na strelnici ruského námorníctva pri obci Njonoksa pri pobreží Bieleho mora, si vyžiadal životy dvoch vojakov a piatich jadrových inžinierov a tiež spôsobil zranenia šiestim osobám. Krátko po ňom zaznamenali v meste Severodvinsk nárast radiácie. Úrady však trvajú na tom, že to nepredstavovalo žiadnu hrozbu.

O tom, čo sa vo vojenskom areáli stalo, úrady poskytli rôzne a dokonca protichodné informácie, čo vyvolalo porovnania s pokusom sovietskych orgánov ututlať výbuch jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyle v roku 1986.

Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok tento týždeň informovala, že viaceré ruské stanice monitorujúce radiáciu krátko po výbuchu stíchli. Podľa pozorovateľov je to súčasť úsilia zakryť radiačné dáta, ktoré by mohli určiť, akú technológiu v čase výbuchu testovali. Prezident Vladimir Putin sa na margo incidentu vyjadril, že obete robili “veľmi dôležitú prácu pre bezpečnosť krajiny”.

Viac k témam: radiácia, výbuch
Zdroj: Webnoviny.sk – U zdravotníka objavili stopu radiácie, pomáhal ošetrovať obete výbuchu v Rusku © SITA Všetky práva vyhradené.