Trestný poriadok podozrivého nepozná, konať možno len proti obvinenému, tvrdí Kurilovská

0
220

31.8.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenský Trestný poriadok nepozná oficiálne inštitút podozrivého. Dôvod na ďalšie konanie či personálnej sankcie vzniká preto až obvinením konkrétnej osoby.

Uviedla to odborníčka na trestné právo a rektorka policajnej akadémie Lucia Kurilovská s tým, že rovnaký postup sa môže uplatniť aj v prípade sudcov, ktorým polícia zadržala mobilné telefóny.

Zaisťovací úkon polície

Kurilovská nie je presvedčená o tom, že v súčasnej situácii môže byť podaný na sudcov návrh na disciplinárne stíhanie.

Okrem sudcov zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) telefón aj štátnej tajomníčke rezortu spravodlivosti Monike Jankovskej. Situáciu rieši aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková.

„V prípade zadržaných mobilných telefónov ide o zaisťovací úkon zo strany polície. Dá sa predpokladať, že v tejto súvislosti bolo týmto momentom, alebo ešte pred ním začaté trestné stíhanie. Personálne môže proti sudcom, ktorí sú zatiaľ zrejme v postavení podozrivých, konať ich nadriadený, teda predseda príslušného súdu,“ povedala Kurilovská.

Platí prezumpcia neviny

Odborníčka pre agentúru uviedla, že Trestný poriadok nepozná inštitút podozrivého. „Mení sa to až v prípade obvinenia konkrétnej osoby, ktoré predpokladá, že bol spáchaný trestný čin. Samozrejme, v každom prípade, až do právoplatného rozhodnutia súdov, platí prezumpcia neviny,“ dodala.

Situáciu okolo mobilných telefónov preskúma aj predsedníčka Súdnej rady SR Lenka Praženková, ktorá si už vyžiadala informácie z prokuratúry. V prípade, ak sa podozrenia potvrdia, je pripravená Praženková konať.

„Je absolútne predčasné hovoriť o konkrétnych sankciách pre jednotlivcov, samozrejme treba spomenúť, že táto možnosť tu je. Ja však nedisponujem žiadnou overenou informáciou, čo sa vlastne stalo, mám informácie len z médií, a preto sa obraciam listom na generálnu prokuratúru so žiadosťou o súčinnosť a informácie potrebné pre rozhodovanie a výkon kompetencií tak súdnej rady, ako aj pre výkon mojej kompetencie,“ povedala na margo policajnej akcie Praženková. Jej stanovisko agentúre SITA poskytla hovorkyňa Súdnej rady SR Veronika Müller.

Jankovská na dovolenke

Štátnej tajomníčke Monike Jankovskej ešte vo štvrtok 22. augusta podvečer zadržali policajti mobilný telefón v súvislosti s možnou komunikáciou s Marianom K. pomocou aplikácie Threema. Jankovská následne odcestovala na plánovanú dovolenku a až doteraz sa nevyjadrila, či odíde zo svojho postu.

Okrem Jankovskej vzali policajti mobilné telefóny aj viacerým sudcom či prokurátorom. Denník N priniesol informáciu, že ide o prokurátora Bystríka Paloviča, sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, Miriam Repákovú, ako aj krajskú sudkyňu Andreu Haitovú, ktorá je Jankovskej sestra.

Na odchod z funkcie Jankovskú vyzvala aj prezidentka Zuzana Čaputová, svoje ďalšie zotrvanie by mala zvážiť aj podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD). Medzičasom avizuje zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR opozícia, ktorá chce pre nečinnosť v tejto situácii odvolávať práve Pellegriniho.

Viac k témam: Kočner komunikácia Threema
Zdroj: Webnoviny.sk – Trestný poriadok podozrivého nepozná, konať možno len proti obvinenému, tvrdí Kurilovská © SITA Všetky práva vyhradené.