Transparency International bude školiť ľudí, zasvätí ich do kontroly samospráv

0
154

27.5.2020 (Webnoviny.sk) – Mimovládna organizácia Transparency International Slovensko (TIS) bude v lete školiť občanov, novinárov či poslancov, ako si skontrolovať svoju samosprávu. Ako informovala na sociálnej sieti, spustila prihlasovanie na 17. ročník seminára Verejná kontrola samosprávy. Tento rok sa uskutoční v Starej Lesnej 24. až 26. júla.

Rozhodnutia by mali byť transparentné

Ako uvádza TIS, mestá a obce predstavujú pre väčšinu ľudí najbližší kontakt s verejnou mocou.

Rozhodnutia primátorov, starostov, poslancov či miestnych úradníkov ovplyvňujú úroveň služieb, dopravy, kultúry, škôl alebo životného prostredia.

„Žiaľ, nie vždy sú tieto rozhodnutia prijímané transparentne, férovo, efektívne a so zapojením verejnosti,” dodáva na svojom webe mimovládka.

Seminár podporí aj šéf envirorezortu

Seminár v piatok 24. júla otvorí diskusia s ministrom životného prostredia Jánom Budajom (OĽaNO), ktorý sa angažoval ako aktivista ešte za bývalého režimu a pôsobil aj v komunálnej politike.

Počas víkendu sa s účastníkmi o skúsenosti podelia experti na samosprávu, urbanizmus, občianske kampane či leadership programy. Konkrétne Vladimír Pirošík, Milota Sidorová, Zuzana Suchová a Eduard Marček.

Program Efektívna verejná správa

„Program pozostáva nie len z prednášok, ale aj diskusií, workshopov a case study. Aj samotní účastníci a ich príbehy môžu byť inšpiratívne, a preto významným prínosom podujatia sú aj neformálne rozhovory,” dodá TIS.

Záujemcovia sa môžu na seminár prihlásiť pomocou formulára na webe organizácie do 11. júna 2020.

Účasť na seminári, vrátane školení, ubytovania a stravy, z prevažnej časti hradí TIS z projektu podporeného operačným programom Efektívna verejná správa.

Viac k témam: Efektívna verejná správa, Transparency International Slovensko (TIS), transparentnosť, verejná správa
Zdroj: Webnoviny.sk – Transparency International bude školiť ľudí, zasvätí ich do kontroly samospráv © SITA Všetky práva vyhradené.