Teplota na Slovensku môže vystúpiť až na 36 stupňov Celzia, vydali aj výstrahy pred búrkami

0
301

12.8.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) aj v pondelok varuje pred horúčavami a búrkami. Ako informuje na svojej oficiálnej webovej stránke, meteorologická výstraha druhého stupňa platí pre Bratislavský, Banskobystrický, Košický, Nitriansky a Trnavský kraj v pondelok od 13:00 do 19:00.

„Maximálna teplota vzduchu sa očakáva od 35 do 36 °C. Vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov. Uvedená teplota vzduchu je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavá a pravdepodobnosť poškodenia zdravia nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká,“ informuje ústav.

SHMÚ zároveň vydal výstrahu aj pred búrkami. S tými môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 metrov za sekundu, čo je 65 až 85 kilometrov za hodinu.

„Intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov, ako je stekanie vody zo svahov, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,” dodáva SHMÚ.

Viac k témam: horúčavy, silné búrky
Zdroj: Webnoviny.sk – Teplota na Slovensku môže vystúpiť až na 36 stupňov Celzia, vydali aj výstrahy pred búrkami © SITA Všetky práva vyhradené.