Syn teroristu Usámu bin Ládina je údajne mŕtvy, tvrdia americké tajné služby

0
133

1.8.2019 (Webnoviny.sk) – Syn zakladateľa teroristickej siete al-Káida Usámu bin Ládina Hamza je podľa predstaviteľov amerických spravodajských služieb mŕtvy. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na americké médiá.

Za informácie vypísali odmenu

Nie sú však jasné podrobnosti o mieste ani dátume jeho smrti. Vo februári americká vláda vypísala odmenu jeden milión dolárov (v prepočte približne 900-tisíc eur) za informácie, ktoré by viedli k jeho vypátraniu.

Hamza bin Ládin, ktorý mal podľa odhadov okolo tridsiatky, zverejňoval audio a videonahrávky, v ktorých svojich stúpencov vyzýval na útoky proti USA a ich západným spojencom ako pomstu za zabitie jeho otca.

Najhľadanejšieho teroristu planéty zabilo v máji 2011 americké elitné komando Navy Seals počas razie v jeho dome v pakistanskom meste Abbottabád.

Vyzýval na revoltu ľudí

Hamza bin Ládin tiež vyzýval na revoltu ľudí na Arabskom polostrove a Saudská Arábia mu v marci odobrala občianstvo. Predpokladalo sa, že žil v domácom väzení v Iráne, iné správy naznačovali, že by sa mohol nachádzať v Afganistane, Pakistane alebo Sýrii.

Americký prezident Donald Trump aj poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton správu odmietli komentovať. Úmrtie nepotvrdila ani al-Káida.

Zdroj: Webnoviny.sk – Syn teroristu Usámu bin Ládina je údajne mŕtvy, tvrdia americké tajné služby © SITA Všetky práva vyhradené.