Švajčiarsko chce menej skleníkových plynov, plánuje sa stať klimaticky neutrálnou krajinou

0
118

28.8.2019 (Webnoviny.sk) – Švajčiarsko chce byť do roku 2050 klimaticky neutrálnou krajinou.Tamojšia vláda v stredu oznámila, že si tento cieľ stanovila “na základe vedeckých zistení”, ktoré vlani zverejnil výbor odborníkov Organizácie Spojených národov (OSN) na klímu.

Do roku 2050 “by Švajčiarsko nemalo vypúšťať viac skleníkových plynov ako je možné absorbovať prirodzene alebo technickými prostriedkami,” oznámila vláda v stanovisku.

Ostatné krajiny, medzi nimi i Veľká Británia, Francúzsko a Švédsko, si cieľ uhlíkovej neutrality zakotvili v zákone. Očakáva sa, že takto bude na budúci rok konať aj Nemecko.

Zníženie skleníkových plynov na nulu si podľa vedcov vyžaduje výrazné zmeny v hospodárstve krajín a takmer úplný koniec spaľovania fosílnych palív.

Je to však jediný spôsob, ako v tomto storočí zastaviť globálne otepľovanie, aby nepresiahlo hranicu 1,5 stupňa Celzia v porovnaní s teplotou pred industrializáciou.

Viac k témam: globálne otepľovanie, klimatické zmeny
Zdroj: Webnoviny.sk – Švajčiarsko chce menej skleníkových plynov, plánuje sa stať klimaticky neutrálnou krajinou © SITA Všetky práva vyhradené.