Súdna rada by mala odmietnuť kandidátky na post šéfky najvyššieho súdu, podľa TIS sa neosvedčili

0
145

5.9.2019 (Webnoviny.sk) – Súdna rada SR by mala odmietnuť všetky kandidátky na post šéfky Najvyššieho súdu SR. Uviedla to na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti organizácia Transparency International Slovensko s tým, že pri kandidátkach nie je dôvod na optimizmus.

Bajánková ani Macejková sa neosvedčili

O post sa uchádza Jana Bajánková, Ivetta Macejková a Soňa Mesiarkinová. Vo štvrtok  sa vzdal nominácie sudca Štefan Harabin, podľa ktorého nie je voľba férová a spravodlivá.

„Súdna rada by mala v pondelok 9. septembra odmietnuť uchádzačov o post predsedu Najvyššieho súdu SR. Bude to dôležitý deň pre spravodlivosť na Slovensku. Členovia Súdnej rady SR majú v tajnej voľbe vybrať kandidáta na jednu z troch kľúčových tvárí justície, predsedu Najvyššieho súdu SR. Na najvyššej súdnej inštancii končia najvýznamnejšie súdne kauzy, zjednocovacou činnosťou tiež priamo ovplyvňuje kvalitu súdnej praxe na Slovensku. Zoznam uchádzačov o prestížny post ukazuje, že súdnictvo ešte nemá zlé časy za sebou,” uviedla organizácia.

Podľa Transparency sa Bajánková a Macejková neosvedčili, keď v minulosti viedli viaceré popredné justičné organizácie, ako napríklad Súdnu radu SR či Ústavný súd SR.

Kontroverzný moment Mesiarkinovej

„Kontroverzný sudca Štefan Harabin, ktorý momentálne opäť koketuje s politikou, svoju kandidatúru našťastie stiahol. Ani tak však nie je dôvod na optimizmus. Ďalšie dve kandidátky, Ivetta Macejková a Jana Bajánková, už v čele justície stáli. Je preto možné predstaviť si budúcnosť Najvyššieho súdu SR pod ich vedením. Obe sa neosvedčili a minulé pôsobenie ich teraz diskvalifikuje. Okrem odbornosti nepreukázali ani potrebný morálny kredit. Slovenské súdnictvo za ich éry stagnovalo, alebo zažívalo temné obdobie,” dodala mimovládka.

“Ťažko sa hľadá, prečo by mala byť Soňa Mesiarkinová novou tvárou najvyššieho súdu. Nie je o nej napríklad známe, že by v minulosti dokázala zaujať verejný postoj v ťažkých chvíľach justície. Kontroverzným momentom jej kariéry bolo, keď odvolací senát Krajského súdu v Bratislave pod jej vedením definitívne priklepol Šefanovi Harabinovi odškodné vo výške 100-tisíc eur za články v denníku Pravda,” dodala organizácia.

TIS zároveň vyzýva členov Súdnej rady SR, aby kandidátky odmietli a počkali na meno, ktoré bude prezentovať dostatočné morálne a osobnostné predpoklady na riadenie najvyššieho súdu.

Viac k témam: TIS Transparency International Slovensko
Zdroj: Webnoviny.sk – Súdna rada by mala odmietnuť kandidátky na post šéfky najvyššieho súdu, podľa TIS sa neosvedčili © SITA Všetky práva vyhradené.