Starostovia bratislavských mestských častí zarábajú minimálne 3000 eur, primátor Vallovi si polepšil

0
111

4.12.2019 (Webnoviny.sk) – Primátor Bratislavy Matúš Vallo a starostovia bratislavských mestských častí majú platy vo výške od trochtisíc do približne šesťtisíc eur. Najvyššiu čiastku, 6 048 eur, dostane mesačne primátor Vallo, ktorú mu na poslednom mestskom zastupiteľstve zvýšili. Pôvodne navrhované zvýšenie platu o 40 percent oproti základnému platu zmenili na 50 percent. Zastupiteľstvo tým chcelo vyjadriť podporu práci, ktorú primátor za prvý rok vo svojej funkcii v hlavnom meste vykonal.

Výška platu terčom kritiky

Výška platu primátora sa však stala predmetom kritiky ľudí, predovšetkým na sociálnych sieťach. „Keď som do funkcie pred rokom nastúpil, určili mi pohyblivú odmenu vo výške 40 percent základného platu. Presne takú odmenu mal aj predchádzajúci primátor, keď začínal. Len neskôr mu ju znížili, keďže mali k jeho práci výhrady. Uznesenie zastupiteľstva, z ktorého niektorí citujete, hovorí o 50 percentách, ale nie oproti výške platu, ktorú som mal doteraz, ale o celkovej výške pohyblivej zložky platu,“ uviedol Vallo na sociálnej sieti.

Plat primátora je zložený zo základnej a pohyblivej zložky platu. Poslanci mestského zastupiteľstva majú možnosť ohodnotiť prácu primátora aj tým, že na zastupiteľstve navrhnú zvýšiť alebo znížiť pohyblivú časť jeho platu. „Primátorovaniu venujem všetok svoj pracovný a drvivú väčšinu osobného času. Zvýšenie odmeny považujem za svoj záväzok voči mestu,“ dodal Vallo.

Platy určuje zastupiteľstvo

O platoch starostov jednotlivých mestských častí a ich zvýšení alebo znížení taktiež rozhodujú poslanci miestnych zastupiteľstiev. Výška ich platov sa pohybuje v rozmedzí od tritisíc do päťtisíc eur.

Napríklad plat starostky Starého Mesta Zuzany Aufrichtovej je v súčasnosti 4 553 eur, Dany Čahojovej z Karlovej Vsi 4 481 eur, ružinovský starosta Martin Chren zarobí 4 391,40 eur, starosta Petržalky Ján Hrčka 4 032 eur, Rudolf Kusý z Nového Mesta 3 740 eur alebo plat račianskeho starostu Michala Drotována je 3 252 eur.

Viac k témam: Bratislava, platy starostov
Zdroj: Webnoviny.sk – Starostovia bratislavských mestských častí zarábajú minimálne 3000 eur, primátor Vallovi si polepšil © SITA Všetky práva vyhradené.