Slovenský pozemkový fond nemusí v kauze Slavkov zaplatiť milióny eur súkromnej spoločnosti

0
216

21.10.2019 (Webnoviny.sk) – Slovenský pozemkový fond nemusí platiť takmer 16 miliónov eur plus úroky z omeškania od roku 2008 spoločnosti Digital Floor Ltd. za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove. Podľa fondu tak v pondelok rozhodol Okresný súd v Prešove.  V spore išlo o údajne zmarenú investíciu inej spoločnosti, ktorá chcela vo Veľkom Slavkove postaviť rekreačnú zónu. SPF časť pozemkov vydal reštituentom.

Súd žalobu zamietol

„Okresný súd žalobu v celom rozsahu zamietol a priznal Slovenskému pozemkovému fondu nárok na náhradu trov konania. Súd konštatoval, že Slovenský pozemkový fond svojím postupom vo veci neporušil žiaden právny predpis a ani nepostupoval v rozpore s dobrými mravmi alebo svojimi zákonnými povinnosťami. Po rozsudku z 9. apríla tohto roku, kedy bolo rozhodnuté o časti pohľadávky v sume 23 miliónov eur s príslušenstvom, tak možno hovoriť o ďalšom úspechu Slovenského pozemkového fondu v kauze Veľký Slavkov,“ uviedla generálna riaditeľka SPF Adriana Šklíbová.

Spor sa týka zámeru postaviť vo Veľkom Slavkove rekreačnú zónu. SPF údajne najskôr súhlasil s prevodom pozemkov, neskôr však ich podstatnú časť vydal reštituentom, čím podľa žaloby spôsobil škodu spočívajúcu v zmarení investície podnikateľského zámeru.

V civilnom konaní na súde v Poprade ešte v roku 2010 neprávoplatne uspela cyperská spoločnosť Ermanno Trade and Invest Limited, ktorej súd priznal ušlý zisk 60 miliónov eur.

Nepravdivý posudok

Stalo sa tak na základe posudku znalca, ktorého neskôr košický súd odsúdil na dvojročný trest s trojročnou podmienkou za vypracovanie nepravdivého posudku. Krajský súd v Prešove v novembri 2013 rozsudok o priznaní ušlého zisku zrušil.

Na základe nálezov Ústavného súdu SR Krajský súd v Prešove rozhodol aj o zaujatosti sudcov popradského súdu a spisy presunul na prešovský okresný súd. Spoločnosť Digital Floor Ltd. neskôr voči SPF prebrala nároky spoločností AR park a ARent.

Rovnako ako kauza Veľký Slavkov bol známy aj prípad Branislava Brízu, bývalého námestníka Slovenského pozemkového fondu (SPF). Toho v marci 2012 obžalovali, keďže podľa prokuratúry v čase jeho poverenia na riadenie a zastupovanie Slovenského pozemkového fondu od 29. marca 2007 do 10. apríla 2007 nechal vypracovať a podpísal viaceré zmluvy s reštituentmi o bezodplatnom prevode vlastníckeho práva k nehnuteľnostiam v katastrálnom území Veľký Slavkov a iných lokalitách (Vígľaš, Podkonice, Baláže).

Nedodržali úradný postup

Prokuratúra tvrdila, že pri týchto zmluvách nebol dodržaný úradný postup organizačných útvarov Slovenského pozemkového fondu pri uzatváraní zmlúv.

Podľa riadneho postupu sa totiž reštituenti mali obrátiť so žiadosťou na regionálne úrady fondu. Bríza následne požiadal o vklad týchto zmlúv, pričom podľa prokuratúry pri ich vypracovaní uviedol nesprávny dátum ich vypracovania a podpisu tak, aby sa krylo s obdobím jeho poverenia na zastupovanie generálneho riaditeľa SPF.

V roku 2015 ho za to súd uznal vinným zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a odsúdil na podmienečný trest. V roku 2017 verdikt potvrdil aj odvolací súd.

Viac k témam: súd, Veľký Slavkov
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovenský pozemkový fond nemusí v kauze Slavkov zaplatiť milióny eur súkromnej spoločnosti © SITA Všetky práva vyhradené.