Slovensko bude mať zastúpenie na najväčšom cvičení pozemnej protivzdušnej obrany v NATO

0
179

14.9.2020 (Webnoviny.sk) – Príslušníci slovenských vzdušných síl sa opäť zúčastnia na vojenskom cvičení Tobruq Legacy 2020. Ide o najväčšiu sériu cvičení pozemnej protivzdušnej obrany v NATO, ktorá sa tento rok uskutoční od 14. do 26. septembra v Litve.

Vzdušné sily Ozbrojených síl Slovenskej republiky (VzS OS SR) požiadali organizátori o odbornú a technickú pomoc pri zabezpečení velenia a riadenia cvičenia.

Stalo sa tak aj z dôvodu, že kľúčové krajiny ako napríklad Nemecko sa pre opatrenia v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 cvičenia nezúčastnili. Informovalo o tom Veliteľstvo vzdušných síl SR na svojej internetovej stránke.

Na cvičení sa zúčastnia zástupcovia desiatich krajín, a to Českej republiky, Estónska, Francúzska, Talianska, Litvy, Lotyšska, Poľska, Slovenska a Spojených štátov amerických a štyroch NATO entít – AirCom Ramstein, CAOC Uedem, CAOC Torrejon, NFIU Litva. Slovensko vyšle na cvičenie celkovo 15 vybraných špecialistov protivzdušnej obrany a riadenia z veliteľstva vzdušných síl, brigády riadenia vzdušných operácií Zvolen a protilietadlovej raketovej brigády Nitra.

Pre príslušníkov VzS OS SR sa začalo cvičenie 13. septembra leteckou prepravou cvičiacich a techniky.

Viac k témam: vojenské cvičenie, vzdušné sily
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovensko bude mať zastúpenie na najväčšom cvičení pozemnej protivzdušnej obrany v NATO © SITA Všetky práva vyhradené.