Ruskí pravoslávni kňazi podpísali petíciu, vyslovili podporu väzneným protivládnym demonštrantom

0
184

18.9.2019 (Webnoviny.sk) – Niekoľko desiatok ruských pravoslávnych kňazov podpísalo petíciu, v ktorej odsudzujú sériu súdnych procesov a trestov pre protivládnych demonštrantov. Otvorený list, ktorý je bezprecedentnou ukážkou podpory zo strany pravoslávnych duchovných, podpísalo viac ako 50 kňazov.

Pokus o zastrašenie občanov

Odsudzujú v ňom nedávne rozsudky proti niekoľkým demonštrantom a osobám, ktoré sa na letných protestoch nezúčastnili a len sa im prizerali, a vyzývajú ruské úrady, aby prešetrili ich prípady.

Ako tiež uviedli v liste zverejnenom v utorok večer, verdikty voči týmto osobám sú podľa nich pokusom o zastrašenie občanov.

Taktika Kremľa

V súvislosti s protestmi proti vylúčeniu niekoľkých opozičných kandidátov z volieb do moskovského zastupiteľstva odsúdili tento mesiac štyroch ľudí. Odsúdení dostali tresty odňatia slobody od dvoch do tri a pol roka za napadnutie policajtov.

Veľký počet týchto prípadov je široko vnímaný ako taktika Kremľa, ktorej cieľom je zabrániť ďalším protivládnym protestom.

Viac k témam: demonštrácie, kňaz, petícia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruskí pravoslávni kňazi podpísali petíciu, vyslovili podporu väzneným protivládnym demonštrantom © SITA Všetky práva vyhradené.