Rada prokurátorov je znepokojená a pobúrená, Trnka by mal sám požiadať o prerušenie funkcie

0
328

15.10.2019 (Webnoviny.sk) – Rada prokurátorov je hlboko znepokojená a pobúrená medializovanými informáciami o vzťahu bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku s obvineným Marianom K. Uvádza sa to vo vyhlásení rady, ktoré v utorok zverejnila na internetovej stránke Generálnej prokuratúry SR.

Nie je obvinený

Rada Trnku vyzvala, aby do vyšetrenia sám požiadal o prerušenie výkonu funkcie prokurátora. Bývalý generálny prokurátor zatiaľ pozastavenú funkciu nemá. Generálna prokuratúra to v pondelok zdôvodnila tým, že nie je obvinený.

„Rada prokurátorov považuje tieto informácie za natoľko závažné, že minimálne do ich vyšetrenia orgánmi činnými v trestnom konaní neumožňujú bývalému generálnemu prokurátorovi SR pokračovať vo výkone funkcie prokurátora. Zverejnené informácie nielen vrhajú zlé svetlo na ostatných prokurátorov, ale predovšetkým podkopávajú dôveru verejnosti v právny štát a princípy jeho fungovania,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Chýbal mu jeden hlas

Trnka stál na čele prokuratúry v rokoch 2004 až 2011. O funkciu sa opäť uchádzal aj za vlády Ivety Radičovej, pričom mu chýbal v parlamente jeden hlas. Od roku 2013 vedie generálnu prokuratúru Jaromír Čižnár.

Trnka pôsobí ako radový prokurátor. Rada prokurátorov SR je definovaná ako najvyšší výkonný orgán samosprávy prokurátorov na Slovensku. Jej úlohou je chrániť práva a oprávnené záujmy prokurátorov.

Viac k témam: Gorila, Rada prokurátorov Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Rada prokurátorov je znepokojená a pobúrená, Trnka by mal sám požiadať o prerušenie funkcie © SITA Všetky práva vyhradené.