Prví štyria slovenskí piloti stíhačiek F-16 ukončili základný výcvik, vo vzdelávaní budú pokračovať

0
52

23.11.2021 (Webnoviny.sk) – Prví štyria slovenskí piloti F-16 slávnostne ukončili základný dvojročný kurz na stíhacích lietadlách F-16. Ten sa konal na základni Morris Air National Guard Base v arizonskom meste Tucson v Spojených štátoch amerických (USA). Vo svojom profile na sociálnej sieti o tom informoval štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer.

Slovenskí piloti počas tohto výcviku trénovali na lietadlách T-6 a T-38, ktoré ich pripravili na nový systém lietania. Štyria piloti ďalej absolvujú výcvik na vedúcich skupín. V USA momentálne trénuje 16 budúcich slovenských pilotov stíhacích lietadiel F-16.

Ministerstvo obrany dohodlo nákup nových stíhacích lietadiel v lete 2018. Ozbrojené sily budú disponovať celkovo 14 stíhačkami F-16 C/D Block 70. Ich dodanie je naplánované do roka 2024. Lietadlá obstarali cez americký program spôsobom vláda-vláda.

Základná zmluva bola podpísaná na sumu približne 1,6 miliardy eur. Prvých sedem stíhačiek by malo na Slovensko priletieť v roku 2023. V Spojených štátoch sa momentálne pripravuje 16 budúcich slovenských pilotov stíhacích lietadiel F-16.

Viac k témam: Armáda, piloti, Stíhačka F-16, Vojenský výcvik
Zdroj: Webnoviny.sk – Prví štyria slovenskí piloti stíhačiek F-16 ukončili základný výcvik, vo vzdelávaní budú pokračovať © SITA Všetky práva vyhradené.